Княгиня Калина: Искам да върна славата на „Врана“

Ще се посветя в България и на експедициите на Китин, казва дъщерята на Симеон

Княгиня Калина: Искам да върна славата на „Врана“ | StandartNews.com

 

Княгина Калина обяви, че напуска Мароко със семейството си, където живееше от 12 години, Това се случва малко след като българското правителство върна техния частен дворец “Царска Бистрица”. Калина смята да се посвети на развитие на музея на резиденция „Врана“, който Симеон отдавна мечтае да превърне в музей на Третото българско царство.

Ето и цялото интервю:

Беатрис Кортасар, сп. “HOY CORAZON”

- Бяхте щастливи в Мароко. Какво ви накара да вземете това решение и да смените своето местожителство?

- Обичта ми към моя баща, царя, обичта ми към България и това колко щастлив се чувства синът ми в страната, в която е роден.

- Прекарали сте 12 години в Мароко, където отивате, когато вашият син е едва на една година. Какви спомени ще запазите оттам?

- Синът ни беше почти на две години, когато пристигнахме в Мароко. Имам спомени от повече от десетилетие. Едно от най-хубавите преживявания, които сме имали там, беше номадският фестивал “Мосем Тан Тан”, който имахме възможността да съпреживеем заедно с 35 номадски племена от Сахара. Фестивалът, който представя традициите и творчеството на тези номадски племена, беше съживен от Китин като посланик на ЮНЕСКО и това се случи благодарение на крал Мохамед VI. ЮНЕСКО обяви фестивала за световно културно наследство.

Като професионален ездач имах щастието да участвам в национални и международни състезания в цялата страна. Също така предложих на краля като кандидатура за обект на световното културно наследство да бъде предложена традиционната демонстрация с коне, имитираща бойни действия - Tbourida, и това също беше осъществено. Но без съмнение най-удовлетворяващото от нашето пребиваване в Мароко бе да видим как синът ни говори и пише на арабски. Има много преживявания, които ще нося със себе си завинаги.

- Вашият живот винаги е бил белязан от приключения - сфера, в която Китин е експерт. Кое е най-голямото приключение в живота ви?

- Не бих могла да посоча само едно приключение. Сега например сбъдвам една моя мечта, връщайки се в България, където се омъжих и родих сина си. И съм много щастлива от факта, че, ако е рекъл Господ,  Симеон-Хасан ще учи в България.

- Освен това смятате занапред да прекарвате повече време в Мадрид, където имате семейство и приятели. Значи ли това, че имахте нужда да се върнете към корените си?

- Животът между две държави е обогатяващо преживяване. Харесваме много Мадрид и искаме синът ни да опознае Испания. Корените ни са дълбоки и здрави.

- Имате отлични отношения с крал Мохамед VI. До такава степен, че единственият ви син е кръстен на неговия баща. Сигурно ще ви липсва?

- Исках да го нарека Симеон-Хасан в чест на приятелството между крал Хасан II и баща ми цар Симеон II, и разбира се, поради привързаността, която изпитвам към крал Мохамед VI от дете. Уверявам ви, че ще ни липсва много.

- Вижда се, че имате много дълбока връзка с вашия баща цар Симеон II и освен това сте единствената дъщеря в семейството. Как бихте ми описали вашите взаимоотношения?

- Възхищавам се, обожавам и страшно обичам баща си. Един поглед между нас е достатъчен, за да се разберем.  Баща ми е млад по дух и ме разбира много добре. Винаги е бил моята голяма подкрепа. Когато се разхождам с него в България, се чувствам горда, виждайки обичта и уважението на българите към него.

- Тези дни получихте добрата новина, че след много години българското правосъдие е върнало двореца “Царска Бистрица”, принадлежащ на вашето семейство. Какво означава това за вас?

- В двореца “Царска Бистрица” се омъжих, изживях бременността си и също така там израсна Симеон-Хасан през първите си две години. Обичам да се губя в тези гори, да обикалям планините, яздейки, да посещавам Боровец и Самоков, за да видя пазарите, улиците, хората...

- Разбирам, че ще работите в музея, който баща ви е основал в България и на който той вече е направил неколкократни дарения от свои вещи. Каква ще бъде вашата работа?

- Музеят е инициатива на баща ми. Посетих го заедно с доц. д-р Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Йоанна”, който върши чудесна работа. Искам да направя всичко възможно, за да стане международно известен: работя по проектирането на виртуална обиколка на двореца музей “Врана” и със съгласието на царя подготвяме специална зала с нови технологии.

- Винаги сте били оригинална жена с уникален стил. Откъде черпите вдъхновение за тоалетите си?

- Не се вдъхновявам от нещо специално, по-скоро зависи от душевното ми състояние.

- Вие сте страхотен ездач и спортистка. Предполагам, че ще продължите с тези занимания и във вашия нов живот?

- Тренировките са част от живота ми, също толкова важна, колкото дишането. Като ездач, разбира се, продължавам с конете, но имам и десет кученца, две котки, магаре и два коня, тренирани за скачане на препятствия. Спасих костенурки в гората на Дарес Салам и се грижех за тях в градината у дома, след което ги пуснах обратно в дивата природа. С Китин си сътрудничим, обединявайки усилията си с фондация Falcao Uno Sea Project, която се бори с последиците от катастрофата, която се случва с морската фауна в Средиземно море. Целта е да се помогне на морската фауна, фатално ранена от човешката дейност. Например чрез лекуването на морските костенурки, събирането на изоставени рибарски мрежи или почистването на морското дъно от пластмаса.

- Какви са мечтите ви занапред?

- Да наблюдаваме как синът ни расте в България и да продължаваме да пътуваме заедно с Китин на експедициите му.

- Със съпруга ви сте страхотна двойка от дълго време, нещо, което се смята за голям късмет. Къде е разковничето за това времето да не влияе на отношенията ви?

- Няма разковниче, само любов и уважение. Да обичаш, означава да искаш най-доброто за човека, когото обичаш.

- Кой е най-добрият съвет, който бихте могли да дадете на детето си?

- Да слуша сърцето си, когато избира житейския си път, да бъде дисциплиниран и да бъде щедър с другите.

- Къде чувствате, че е вашият дом?

- България и Мадрид. Но където и да отида, се чувствам добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай