Книгите тази семица

Книгите тази семица | StandartNews.com

Увековечиха Рафаел Надал

Великият тенисист разказа живота си

"Рафа. Моята история" е книга, която надниква в личния свят на харизматичния, но загадъчен тенисист Рафаел Надал и която разкрива как се изгражда един шампион. Страниците ни отвеждат от дома на Надал на остров Майорка до съблекалнята на Централния корт. От тях лъха и огромното напрежение, което съпътства големия тенисист, победител в най-великите турнири на света. Читателят се запознава подробно с детството на Надал, с израстването му като играч и с невероятната му спортна кариера. В книгата са описани подробно моментите на триумф като победата му над неговия приятел и съперник Роджър Федерер през 2008 г. на финала на Уимбълдън, както и трудните периоди на тежки контузии, преследващи го през цялата му спортна кариера. За да разкаже историята си, Надал обединява сили с Джон Карлин, автора на "Да надвиеш врага: Нелсън Мандела и играта, която създаде една нация" - книгата, по която е направен номинираният за Оскар филм "Несломим".

Рафаел Надал е роден през 1986 г. на остров Майорка, Испания. Джон Карлин е роден във Великобритания, но в момента е старши международен редактор за "El Pais", водещия испаноезичен вестник в света.

Предци пазят шокиращи тайни

Робинзоновец от XIX век, оцелял 20 години на необитаем остров и превърнал се в световна знаменитост. Мастит писател - носител на Нобелова награда за литература и герой от Втората световна война. Учен климатолог, предсказал глобалното затопляне и заплахите от променящия се климат и изчезнал безследно сред ледовете на Гренландско море. Това са героите на новия роман "Лъжите на бащите" (изд. "Персей") на Том Егеланд, един от най-четените скандинавски автори днес. Загадките в живота на тези трима велики мъже разбулва техният потомък - журналистът Виктор Скот, на когото те са съответно прадядо, дядо и баща.

Бушков предвидил драмата на Украйна

Млада жена, красив дом и солидна банкова сметка - всичко това обаче се оказва недостатъчно за адмирала в оставка Кирил Мазур. След героичната служба в елитните части на Военноморския флот на Русия му липсва едно-единствено нещо - адреналинът след добре изпълнената мисия. Така Мазур се хвърля в нова авантюра - става приближен и специалист по сигурността на олигарха Малишевски. Естествено там, където са големите пари, са и големите неприятности. Смятат романа на Бушков за предвестник на събитията в Украйна, разтревожили целия свят.

Смешните любови на Кундера

"Смешни любови" може да бъде написана само от майстор на елегантната илюзия и изненадата, какъвто е Кундера. Млад мъж и неговата приятелка се преструват, че не се познават и повеждат разговор игра, който постепенно развенчава илюзията за тяхната връзка. Учител симулира благочестивост, за да прелъсти смирена девойка, после я зарязва и започва да копнее за единение с Бог. Различни момичета чакат един и същ мъж, застаряващ Дон Жуан, по перони, барове и плажове, ала той се връща при жена си. "Смешни любови" е находчиво платно от фантазии, игри и интриги, чиито герои реагират непредвидимо на внезапно обзелото ги сексуално напрежение.

Учени интервюират колеги

Учени интервюират учени и във втория том с видеоинтервюта под наслов "Златен фонд на българската наука". Уникалният сборник под съставителството на доцент дфн Ерика Лазарова е приютил изповедите на десетки забележителни творци. Те споделят своите истини за научното си дело и биография, за епохата и нейните предизвикателства. Получил се е равноправен и съдържателен диалог, като целта на интервюиращия е била преди всичко чрез въпросите да превърне събеседника си в лице на паметта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай