Книга оборва пред света лъжите на македонските историци

Българската гледна точка е слабо представена в западните държави и почти не ни познават

Книга оборва пред света лъжите на македонските историци | StandartNews.com

На английски език излезе първата част на монографията „България и Македония. История и политика“, която оборва лъжите на македонските историци, съобщава БГНЕС.

За книгата и нейното значение агенцията е разговаряла с издателя Димитър М. Димитров и проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания на БАН.

Първата част на монографията обхваща периода от античността до Балканските войни (1912-1913). В нейното написване участват 32 автори – „най-добрите в своите области, специално подбрани от акад. Георги Марков, който е научен ръководител на проекта“, заявява Димитър М. Димитров. Преводът е направен от англичанин, което прави текстът много по-добре разбираем за англоезичната публика.

Според проф. Вачков един от най-големите ни проблеми, който съществува в последните повече от 100 години, е, че българската гледна точка е слабо представена в западните държави и те почти не ни познават.

„България трябва да представи своята позиция по Македонския въпрос, защото на Запад не са длъжни да познават в детайли балканските проблеми. Точно това е големият принос на книги като „България и Македония. История и политика“, които показват нашата научна теза на английски език“, заявява ученият.

Той остро критикува липсата на активност. „Това е един погрешен подход, който съществува от десетилетия при нас. Убедени сме в правотата на нашата теза и затова не полагаме някакви специални усилия да я представим, защото вярваме, че както преди 100 години много интелектуалци са ни подкрепяли, така и сега това ще е стане. За съжаление, нещата не стоят така“, подчертава проф. Вачков.

Посочва, че българската теза може да е абсолютно правилна от гледна точка на историческите извори, но ако остане недобре представена, няма как да получи подкрепа.

„В тази връзка трябва да отбележим, че РС Македония полага огромни усилия за представи нейния разказ, който не е изграден на никакви исторически свидетелства. Скопие не само полага огромни усилия, но хвърля и огромни средства, за да пропагандира този свой фалшив исторически разказ. Това е нещо, с което трябва да се справим – да оборим тези фалшификации и книги, като „България и Македония. История и политика“ са нашето основно средство, с което можем да се противопоставим“, посочва проф. Вачков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай