Пускат неизлъчван филм за 95 на Парцалев

Сатирата почита своята звезда на 18 юни

Пускат неизлъчван филм за 95 на Парцалев | StandartNews.com

Биографичната книга „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ от Георги Тошев ще бъде представена на 18 юни, четвъртък, от 18,30 часа на Голямата сцена на Сатиричния театър. Събитието ще се проведе в съответствие с предписаните хигиенни мерки и до изчерпването на допустимите 50% места в залата. Организаторите приканват и за лични предпазни средства. Книгата излиза по повод 95 години от рождението на актьора. Специални гости ще бъдат колеги и приятели на Георги Парцалев.

По време на премиерата ще бъде представен и неизлъчваният досега документален пълнометражен филм на режисьора Георги Тошев в памет на Георги Парцалев: „Рицарят на смеха“. Ще си припомним родния град на Парцалев и ще проследим пътя му до голямата сцена.

Георги Парцалев (16.06.1925 – 1989) е от златната плеяда български актьори, чийто талант преодолява изпитанието на времето и остава в паметта на публиката над три десетилетия дори и след като напуска този свят. Изиграва повече от 70 театрални и филмови роли, предимно комедийни, които будят любопитство и днес у доста по-младото поколение.

„Няма същество със съзнание в България, което да не е чувало, да не е виждало и да не обича Парцалев. И бебетата го познаваха и го обичаха, и старците го познаваха и го обичаха“, съвсем точно обобщава представата за колегата си Татяна Лолова.

И макар комикът да е постигнал най-важното в професионалната си кариера – любовта на публиката – тя е негов единствен коректив, той остава без официално признание приживе, тъй като не е удостоен с нито една награда. Социалистическият режим и нрави в онези години несправедливо погасяват и най-голямата му мечта: да изиграе ролята на Дон Кихот.

„Георги Парцалев. Хамлет от град Левск“ е възможно най-пълното откъм детайли издание, което е излизало някога в памет на талантливия артист. Луксозната биография със знака на „Книгомания“, която тръгва на книжния пазар на 12 юни, включва над 300 фотографии. За първи път се показва хронологично и без субективизъм животът и професионалното израстване на най-емблематичния български актьор. На страниците в тази книга виждаме реални свидетелства за живота на актьора, непубликувани кадри от личния архив на Парцалев, непоказвани портрети с поименни автографи, спомени и изповеди на най-близките му колеги и приятели – Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Латинка Петрова, Лили Иванова, Славчо Пеев, д-р Никола Пъдев, Зако Хеския, Константин Коцев и други.

В изданието е включено и единственото по-пространно интервю на Георги Парцалев от 1983-а, отпечатано в списание „Отечество“, проведено от Мария Незнакомова, както и пълен списък на неговите театрални и филмови роли.

„Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ се ражда като идея още преди три години, след като в поредица от спонтанни и независими един от друг разговори на Георги Тошев с Татяна Лолова и Стоянка Мутафова – те определят Парцалев като най-големия български артист. Същото споделя и Лили Иванова в свое интервю със заглавие „Проект: Любяща памет“ за съвременниците, с които можем и трябва да се гордеем. Журналистът посвещава времето си в гледане на всички филми с актьора, прослушва записи от интервюта, посещава едноименния музей в гр. Левски, прекарва няколко дни в града и беседва с негови приятели и съвременници. По време на проучването си установява, че публикациите в интернет за Парцалев са предимно неверни и субективни, често и с „жълт оттенък“, както и пренебрегват големия му талант. Писаното за него досега е недостатъчно. Преди години историкът Борис Цацов получава от него куфар с личния му архив. Съхранява го дълги години, но не се осмелява сам да разкаже истината. След като прочита биографичните книги „Романът на моя живот” (за Стефан Данаилов) и „Невена Коканова. Години любов”, решава да повери куфара с документи и снимки на Георги Тошев.

„Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му; то е опит да се подреди и обясни случилото се“, коментира Георги Тошев.

Повратен момент за Тошев за написването на „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ е прочитането на досието на артиста. Въпреки че се смята как той е бил покровителстван от Людмила Живкова и неведнъж да играе пред Тодор Живков, Парцалев не е вербуван, нито получава апартамент от властта. Напротив – следен е често и дълги години. Остава дисидент в онези времена, неразбран и често предаван и нараняван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай