Кметът Цонко Цонев, Доро Пеш и Звезди посрещат рожден ден заедно днес

Кметът Цонко Цонев, Доро Пеш и Звезди посрещат рожден ден заедно днес | StandartNews.com

Каварна. След „Аксепт" няма после. Нищо няма. Германската метъл машина буквално и брутално смаза с убийствено свирене над 8000 пощурели фенове на стадион „Калиакра" в Каварна в събота вечер. Отвън имаше още поне 3000, които нямаха пари и слушаха на аванта по на бира. Вчера обаче времето стана гадно и проклето, заваля дъжд. Но на кой му пука? Нали говорим за рокендрол! Но да караме по ред.

Първата вечер на рокфеста в Каварна на сцената се качиха култовите „Черно фередже". Както е добре известно, техните парчета са

предназначени за хора над 18 години

Бандата създаде чудесно настроение и много хора се шегуваха, че „Аксепт" трябва да са подгряваща група на „Черно фередже", а не обратното. Прозвучаха парчета, които не са за деца – например „Денонощен магазин", „Калугер ме гони", „Ай сиктир", и разбира се, посветеното на Къци Вапцаров – „Кацамун". За да подсилят атракцията, Фънки беше облечен с розова пижамка и носеше руса къдрава перука. Голям Тошо пък беше със синя булчинска рокля. Така купонът стартира направо на пета скорост и в този момент на сцената се качиха руснаците от „Ария", които често са обявявани за „Източните Айрън Мейдън". Те идват за втори път в Каварна и бяха посрещнати възторжено от многото руски туристи на стадиона, които развяха и знамена на родината си. Може би и за това, за разлика от предишния път, „Ария" пяха и комуникираха с феновете изцяло на руски. Може и сравнението с "Айрън Мейдън" да е пресилено, но руснаците направиха един много приличен сет, пяха хитовете си с много хъс и настроение. И може би неволно удължиха изпълнението си леко ненужно, с което накараха част от куфеещата публика да седне на тревата, или да се нареди на опашката за бира. При всяко положение обаче

"Ария" оставиха чудесно впечатление

не само сред сънародниците си, но и сред всички останали фенове. А сред тях имаше много румънци, гърци, германци, холандци и какви ли още не. По тревата като бесни тичаха дечурлига на по 2-3 годинки.

Така стигаме до гръмотевиците. Това е малко познатата у нас английска банда „Thunder", която бе за първи път в България. Британците са типичен хард рок с много мелодични припеви, но и с много здраво свирене. В тяхната музика са разпознаваеми елементи от доста други групи – например, на моменти звучат като „Бед къмпани", в други случаи – като АС/DС. На някои парчета пък певецът им Хари Джеймс звучи буквално като Джон Фогърти от „Кридънс". Съвсем наскоро „Гръмотевиците" бяха на съвместно турне с "Уайтснейк" и „Джърни". Били са на една сцена с почти всички големи имена на рока, като "Зи Зи топ, „Айрън мейдън", „Скид роу" и много други звезди. Всички фенове наскачаха отново и „Thunder" бяха първите за вечерта извикани на заслужен бис от публиката.

Въпреки късния час никой не мръдна. Беше 23.05, когато на сцената излезе най-чаканата група за първия ден – „Аксепт". Още с първото си парче Волф Хофман и компания пометоха всичко живо наоколо с мощен саунд и перфектно свирене. Без да подценяваме никого, но разликата в класите между „Аксепт" и останалите банди си пролича на секундата. Все едно да сравняваш „Унтерхахинг" с „Байерн" Мюнхен. В сравнение с последния си концерт в София, „Аксепт" излязоха с доста подновен репертоар. Те изсвириха почти целия си последен албум „Сталинград" . Звучаха буквално като метъл виелица. Подариха на публиката и вечни хитове като „Princess of a down", „Metal Heart" , I'm a Rebel и, разбира се , Balls to the wall. „Аксепт" вилняха близо 2 часа и с рядко виждан начин на свирене не само в България. Те буквално вдигнаха метъл консерватория.

Иначе вчера към 16 часа дъждът поспря и феновете се наточиха отново за купон, защото към 23 часа се чакаше шоуто на „Дийп пърпъл". На сцената преди това се чакаха Звезди и „Аналгин", руснаците от „Алиса" и Доро Пеш.

След сета на Ян Гилън и компания следваше купонът в механа „Българка". Там едновременно и на живо за рождения си ден, който е днес, черпиха кметът на Каварна Цонко Цонев, Доро Пеш и Звезди, като Доро и Звезди са родени в един същ ден и в една и съща година. Специални гости бяха англичаните от „Thunder", Васко Кръпката, както и всички български участници в рокфеста, начело с Фънки и „Черно фередже". Там щяха да бъдат и „Аксепт", но поради турнето си се наложи да си тръгнат. Независимо от това Габи, съпругата на един основателите на бандата Волф Хофман, помоли чрез вестник „Стандарт" да поздравим Цонко Цонев от името на цялата група за рождения му ден и за чудесното посрещане в България. Ще го направим с удоволствие:

"С пожелания за много здраве,
щастие и успехи.
Благодарим ти за всичко,
ти си в сърцата ни завинаги.
С почит и уважение:
"Аксепт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай