Кинопремиери

Кинопремиери | StandartNews.com

Нийл Бломкамп комбинира екшън със социална ангажираност

Хю Джакман е злодеят, който се бори срещу Чапи

Действието в "Чапи" се развива в съвсем близко бъдеще, когато светът е под властта на автономни роботизирани полицейски дроиди, наречени скаути. Те не могат да бъдат увещавани, не може да се преговаря с тях, човек не им въздейства по никакъв начин.
Когато целият град е под така наречената защита на полицейските дроиди, се появява изцяло ново творение - Чапи. Той е първият робот, който може да мисли и да има собствени чувства. Но когато полицейският дроид е откраднат, на него са му поставени съвсем други цели. Чапи бързо е въвлечен в съмнителния и пълен с престъпност подземен свят. Той е "отгледан" от двама родители - добър и лош. Притиснат е между две мощни сили - и когато те се изправят една срещу друга, бъдещето на целия град виси на косъм.

В своите предишни филми "Сектор 9" и "Елизиум" режисьорът Нийл Бломкамп представя на зрителите нашия свят по нов начин. В тези продукции той комбинира вълнуващ екшън със социална съвест, която прави историите незабравими. Сега в "Чапи" Бломкамп отново предлага своята запазена марка. Има хора като Винсънт Мур (Хю Джакман), които виждат у мислещия робот края на човечеството - защото когато една машина може да мисли, няма да има нужда от хора с цел.

Той е злодеят в екшъна - инженер, който е много против идеята с изкуствения интелект. Винсънт приема напредъка на Чапи лично. "Винсънт е извратен, милитаристично настроен, агресивен и несигурен учен. Той жертва всичко заради програмата. Бивш войник, той често поема безумни, екстремни тактики, за да достигне целите си. Ще подпали цял град, за да се получи това, което иска", казва режисьорът. Но пък други, като създателя на Чапи, Деон Уилсън (Дев Пател) гледа на дроида като на жива, напълно човешка форма на живот. За него последната надежда за хората не е човек, а Чапи.

"Идеята бе да вземем нещо, което не е живо - като полицейски робот - и да му дадем пълни човешки характеристики, за да стане много по-емоционален от самите хора", казва Бломкамп. В останалите роли са Шарлто Копли, Нинджа и Йоланди Фиссер, Хосе Пабло Кантийо и Сигорни Уивър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай