Христо Мутафчиев: Свободата ни плаши

В първия си моноспектакъл актьорът играе затворник

Христо Мутафчиев: Свободата ни плаши | StandartNews.com

Фото bTV

Затворник, който след 19 години зад решетките излиза навън, но след срещата с демокрацията у нас иска да се върне обратно – това е персонажът на Христо Мутафчиев в първия му моноспектакъл – "Плач на ангел".

"Много големи български актьори като Камен Донев, Мариус Курскински, Кръстьо Лафазанов, Велко Кънев, са изключително талантливи и могат да си позволят лукса да занимават час и половина публиката само със себе си. Аз нямам такова самочувствие", откровен беше председателят на Съюза на артистите в ефира наbTV. "Малко лекомислено се хвърлих в това предизвикателство", признава той.

Този път се решил заради текста на Стефан Цанев, в който се влюбил: "Един ден ми се обади самият Стефан и ми каза: "Ще ти пратя един текст да го погледнеш". Влюбих се веднага и му казах: "Стефане, ако този текст го дадеш на някой друг, те изтривам от моя апарат".

Избира ли героят му сигурността пред свободата? "Колкото и да е жалко – да", отговори Мутафчиев: "Този човек от затвора попада в един нов свят, това не е неговият свят. Той 19 години си е създавал света в затвора".

Смята, че с помощта на режисьора Стоян Радев и сценографа Елица Георгиева са направили един спектакъл, в който публиката стои след представлението и не излиза от залата, няма желание да си тръгне.

Самият Мутафчиев казва, че днес е щастлив: "Нали един актьор иска да играе – театрите в България работят, това е постижение и на Съюза на артистите. Мерките там са на изключително добро ниво".

"Хората имат нужда от социализация, да си говорят един с друг, дори с някой непознат в театралната зала", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай