Хамбург аплодира две българки

Марина Савова и Емилия Юкер представят уникален проект с музика и живопис

Хамбург аплодира две българки | StandartNews.com

В концертната зала на Интернационалната академия “Алфред Шнитке” в Хамбург с голям успех пред десетки почитатели на живо се случи класически концерт и изложба на две талантливи българки - пианистката Марина Савова и художничката Емилия Юкер. Звучаха шедьоври на Брамс, Лист, Шуман.

Преминала през българската школа на професор Атанас Куртев и завършила майсторски класове при корифеите на клавирното изкуство Алексис Вайсенберг, Фаусто Задра, Марина Савова споделя:  „Нашата идея бе да свържем музиката и живописта в съкровена форма”.

В картините на Емилия Юкер сякаш оживяват чувствата на композиторите романтици, стигащи до екстаз и еуфория. Защото преди да получи дипломата си за инженер-химик, тя е завършила Музикалното училище в София. Днес е доктор по естествени науки в Германия, преподавател в България, САЩ, Холандия и Германия. Но въпреки постоянните й ангажименти към точните дисциплини,  завършва и „Рисуване“ в Народния университет в Хамбург. Участва в различни изложби, твори в Операта и Елбфилхармонията в Хамбург. Двете българки от 2018-а работят по уникален проект – докато публиката слуша пианото на Марина Савова, гледа и как се раждат живописните платна на Емилия Юкер. Дамите вярват, че музиката на Брамс, Шуман и Лист извира от линиите и фигурите, за да потопи зрителите в онази хармония в изкуството, която лекува най-добре и прави света по-добър и светъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай