Картина на Милена Велчева влезе във Вселенската Патриаршия

„Прегръдката на мира“ беше приета от самия Вартоломей Първи

Картина на Милена Велчева влезе във Вселенската Патриаршия | StandartNews.com

Художничката Милена Велчева имаше честта да се срещне с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей Първи в Истанбул и да поднесе картината си „Прегръдката на мира“.

Монашеска делегация от 14 духовници от България и Атон, предвождани от архимандрит Никанор – игумен на манастира „Свети Безсребърници-Черногорски“ и архимандрит Вартоломей – игумен на манастира „Есфигмен“, отправи към архиепископа на Константинопол Вартоломей Първи послание чрез творбата на българката. На събитието в древната църква „Пресвета Богородица Влахернска“, чиито основи са положени през 453 година, вселенския Патриарх прие дара със задоволство. Радост озари лицата, когато голяма група деца от музикалното училище в Кавала, като че излезли от самата картина „Прегръдката на мира“, запяха и засвириха на различни инструменти.

 „Пред лицето на големите опасности, дълбоко в сърцата е тревогата и мечтата за мира в света. Силите на мрака непрестанно преориентират съзнанието към цели, които нямат връзка с вечността. И в днешния ден човекът е заобиколен от сблъсъци, ожесточение, омраза. Губи се в пустиня от конфликти. Пита се - къде е перспективата? Какво става с него? Къде отива? Какво ще стане после? Чрез прегръдка на мира Архиепископът на Константинопол Вартоломей Първи и Епископът на Рим Бенедикт XVI призоваха християните в целия свят да възобновят пътя на единството. Изразиха искрената си и твърда решителност, следвайки волята на Господа Исус Христос, да увеличат усилията си за пълното единство между християните, което многократно да мултиплицира силите на Доброто срещу Злото. Потвърдиха подкрепата си за диалога, създаден от Вселенския патриарх Димитриос и папа Йоан Павел ІІ във Фенер. Всички християни отправят молитва за постигането на възвишената цел „да бъдат всички едно, та да повярва светът“. Прекрасната с духовната си красота и съзидателна енергия среща през 2006 година на двамата световни духовни водачи - Вартоломей Първи и Бенедикт XVI, вдъхновява Милена Велчева да сътвори картината „Прегръдката на мира“. Красотата на всемира е неописуема, благодатна и всеки търси да се докосне до нея, но малцина са тези, които могат да я отобразят. Милена, богодарувана в Господа сестра, е изключителен автор, която отобразява светите обители и Божието творение в природа и красота, и влага таланта, мислите си и добрите си послания към всички, които застават пред картините й. Връзката на съвременното избразително изкуство с вярата е тънка нишка, често се свежда до декоративност и формализъм - или съвсем я няма. Често се фетишизира грозотата, красотата едва ли не е недостатък. Забелязва се култ към насилието, жестокостта и всезадоволеността. За Милена връзката с вярата е същностна, благодатна. Вдъхновението й е подхранвано от поезия, исторически и библейски текстове, актуални събития, понякога съновидения. Така са сътворени картините й с Гетсиманските градини, български манастири, манастири от Атон, Северна Македония, Русия, Румъния, Гърция, с библейски образи и исторически личности, представени на всички нейни изложби в залите на храмове и ставропигиални манастири, на художествени галерии в България и зад границите й. Творчество, въздействащо с красота и нежност, човеколюбие, братолюбие и сърдечност, дарове, които са дадени на Милена от Светия Дух“, каза архимандрит Никанор в приветствието си.

„Живеем във век на думите. На многото думи. На различните думи. На правилните думи. На други думи. Цената на думите е тежка и скъпа. Плаща се със златната монета на чуждото мълчание. Откупува се чрез продажбата на нашите ценности. Около нас се хвърлят и тиражират лозунги, словесни капани, които обезценяват всяко понятие и девалвират свещенните идеали. Нека влезем в пространсвото на свещенната тишина, за да чуем гласа на нашата съвест, гласа на историята, на нашите грешки и страдания от миналото и да се вслушаме в стъпките на идващите“, сподели Вселенският Патриарх Вартоломей Първи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай