Кармен в Париж

Нели Колева представя зрелищна колекция в Меката на модата

Кармен в Париж | StandartNews.com

Родни дизайнери най-после решиха да се организират в обща маневра срещу световната конкуренция. Нели Колева, Жени Живкова, Жана Жекова, Ирина Сардарева, Милена Вельова и още майстори на шева и кройката заминаха за Париж, за да представят есенно-зимните си колекции за 2014-2015. Те ще изложат моделите си в Порт дьо Версай, където се случва поредното издание на Who is next. Стилистите са финансирани от Агенцията за развитие на малкия и среден бизнес по проект от европейските програми за конкурентоспособност.

За да се стигне до участието в най-престижното прет а порте изложение, бг дизайнерите минават през иглените уши на френските критерии и претенции. Защото домакините са далеч от идеята да приберат парите на постсоц тружениците на естетиката, а държат да демонстрират качество и имидж на гилдията, която твори бъдещето на модата. Агенцията иска да подкрепи още бг фирми, но те засега пък не успяват да прескочат летвата.

"Няма съмнение, че подготовката за подобен форум е свързана с къртовска работа и детайлна стратегия, които западните колеги делят с многолюдните си екипи. Докато у нас ситуацията е коренно различна", коментира Нели Колева. В нейната колекция за следващите есен и зима се оглеждат световните тенденции.

"Енергията и емоциите на лятото естествено се преливат в моделите за хладните сезони. Основната палитра остава класика - червено, черно, бяло. Като голям хит се очертава лилавото. Точките отново са нагоре в класацията. Пепитът става все по-едър. Обемите нарастват не само при него - раменете ще са наистина впечатляващи. Все едно, че си купил палто с два номера по-голям от твоя. Ръкавите при саката са реглан - но, внимание - не са за всички, само за най-грацилните. Най-хубавото е, че говорим за връхни дрехи в лилаво, розово, жълто. При роклите има силно нарязване - вталяване и долна част на разкроени парчета, въобще ширини на воля", коментира Нели.

Вечерно-коктейлната серия, която спокойно може да се харчи с логото "Кармен", прелива от дантели, копринени воали, органзи, тафти, сатени. Нели умее да превръща всяка дама в образец на елегантността, перфектния силует и изкушението - особено когато миксира етно и шик. "Модата на Кармен е непреходна - заради вечното червено, заради флуидите, заради прелъстяването като философия", казва Нели.

Неслучайно колекцията на Колева, която Париж ще види тези дни, вече е в топ 30 на най-посещаваните в сайта www.mytrnd.com. В него са представени 2200 колекции - от "Валентино" и Армани до обещаващите дебютанти. Дизайнери, журналисти и най-големите вериги магазини се обединяват в името на жанра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай