"Каръци"-те са най-добри в БГ киното

"Каръци"-те са най-добри в БГ киното | StandartNews.com

Филмът на Ивайло Христов обра 6 статуетки на годишните награди на гилдията

"Каръци"-те с късмет са големите победители на наградите на Българската филмова академия. Лентата на Ивайло Христов отнесе 6 статуетки на официална церемония в Армията. Черно-бялата драма беше номинирана в 12 от 13-те възможни категории и завоюва призове още за сценарий, звук и монтаж. Наградата за главна роля получи Ованес Торосян, а тази за поддържаща бе споделена между Деян Донков и Венцислав Занков ("Семейни реликви") и отново Торосян, но за "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" на Иглика Трифонова. Режисьорката спечели наградата и като автор пълнометражен игрален филм, Рали Ралчев - за операторско майсторство, Теодосий Спасов - за музиката в копродукцията, имаше приз и за монтаж.

Заедно с Теодосий Спасов приз получи и Валентин Стамов, а Рали подели своя с Емил Топузов за "Ботев - в сянката на паметника".

"Каръци" дебютира на феста в Москва, където спечели златен "Свети Георги". Обиколи и различни други форуми в Европа, взе отличия и от Кипър и Лос Анджелис, а сега му предстоят прожекции в Мюнхен, Копнехаген и в Италия. "Изглежда, филмът е разбираем навсякъде. Оказа се, че каръци има и в Испания, и в Люксембург. А в Москва се появиха заглавия: "Българските каръци приличат много на руските", разказа Ивайло Христов пред "Bulgaria оn air". Той работи по филма си седем години, като е бил "късан" на няколко сесии в НФЦ. "Липсата на загриженост за културата един ден ще ни се върне много лошо. Тя е част от образованието, основната й цел е да възпитава. На матурите има 4189 двойки. Липсата на занимание с духовност води до тези резултати. И ще става и по-зле", коментира режисьорът. Той преподава в НАТФИЗ от 1994 г. Предупреждава студентите си още от първата лекция, че им предстои сложен път и че всъщност късметлиите са останали отвън. "Актьорският труд у нас адски се подценява, защото не се разбира. Въпреки всичко напоследък все по-често филмите ни печелят награди. Идва поколение режисьори и оператори на сериозно ниво. Бъдеще има, но пари няма", допълни още Христов.

Младата актриса Моника Найденова получи статуетка за главна роля за работата си в "Жажда", дебюта на Светла Цоцоркова, която също си тръгна с награда. Станка Калчева пък беше отличена за играта си във филма "Докато Ая спеше". Режисьорът Георги Стоянов получи голямата награда за цялостен принос. Сред отличниците се оказаха още Георги Тодоров-Жози за сценография, Айсидора Зайднер за костюми, Геновева Димитрова за критика. Професор Александър Грозев взе пластика за документален сценарий и за филмова теория. За режисура на документален проект победител излезе Анна Петкова, а при анимацията - тандемите Ася Ковачева и Андрей Кулев, Йовко Коларов и Нестимир Цачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай