"Каръци" на Ивайло Христов триумфира в Москва

"Каръци" на Ивайло Христов триумфира в Москва | StandartNews.com

Филмът "Каръци" на Ивайло Христов спечели голямата награда "Златен Георгий" на 37-мия Московски международен кинофестивал. Режисьорът грабна престижната награда в петък вечерта в театър "Русия". А призът бе връчен от френския режисьор Жан-Жак Ано ("Седем години в Тибет", "Името на розата", "Враг пред портата"), който тази година е председател на журито.

"Каръци" разказва историята на няколко гимназисти, които живеят в малък провинциален град. Неудачите ги преследват през цялото време, но въпреки това те се опитват да поправят живота си. Оператор на лентата е Емил Христов, а продуцент Асен Владимиров. Главните роли са поверени на Деян Донков, Елена Телбис, Ованес Торосян и Ненчо Илиев. Историята е снимана в Кюстендил.

За голямата награда на фестивала се бореха 12 ленти, включително и три руски филма. А за да попадне в конкурсната програма, "Каръци" надделява над 1500 ленти от цял свят. Пред БНТ Ивайло Христов каза, че най-радостното за него е, че филмът е получил признанието на критиката, на журито, но и на зрителите.

Приз за най-добра режисура спечели Фредерике Аспек от Дания за филма "Росита". Еркербулан Дайиров от Казахстан взе награда за най-добра мъжка роля във филма "Щлагбаум", а Елена Лядова - за най-добра женска роля в руския "Орелан". Самият Жан-Жак Ано бе удостоен с приз за принос към световната кинематография.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай