Кан избра „Февруари“ на Камен Калев

Иван Налбантов е звездата във филма, който влиза в официалната селекция на престижния форум

Кан избра „Февруари“ на Камен Калев | StandartNews.com

„Февруари“, новият филм на Камен Калев, влезе в официалната селекция на Кан 2020.  Историята, която е копродукция между България и Франция, проследява живота на един мъж  – като дете на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш невидима сила присъства в битието - тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта… В главната роля е Иван Налбантов – един от доайените на сцената и екрана. “Февруари” е може би най-личният филм на Калев. Вдъхновен от живота на своя дядо, авторът разказва за събитията по необичайно поетичен и интригуващ начин. Камен е автор на сценария, стои зад камерата и сам прави монтажа. Иван Чертов е оператор, Петър Дундаков е композитор, а Ива Минева художник по костюмите и сценограф. На големия  Иван Налбантов партнират Христо Димитров - Хиндо, Ненчо Костов и непрофесионалните актьори Лъчезар Димитров и Кольо Добрев. 

Това е четвъртият пълнометражен филм на режисьора, получил признанието на десетки международни фестивали и познат в Кан още от 2005 и 2007 година, когато „Седмицата на критиката“ завъртя неговите късометражните ленти „Върнете заека“ и „Лошият заек“ в съавторство с Димитър Митовски. „Източни пиеси“ и „Островът“ участват в Петнайседневката на режисьорите в Кан съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново беше в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“.

Третият пълнометражен филм на Калев “С лице надолу” (2015) е неговият най-обществено ангажиран проект по истински случай за любовта между френски престъпник и проституиращо малолетно момиче от България.

„Февруари“ беше представен в програмата „Филми в развитие“ на София мийтингс. Тази година афишът от София филм фест представи откъси от ленти и завършени продукции от България и региона на Централна и Източна Европа в различен етап на работа. В края на май 49 програматори и селекционери от 39 фестивала, представители на 27 държави в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка гледаха 22 игрални, 2 документални и 3 късометражни филма. Спецове от 16 компании, базирани в 12 държави в Европа в продължение на 4 дни видяха творби на Камен Калев, Георги Овашвили, Андрей Паунов, Александър Хант, Тонислав Христов, Валентин Хотеа, Драго Шолев, Павел Веснаков, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Светослав Драганов... Така ограниченията, наложени от пандемията, бяха успешно преодоляни.

На пресконференция в Кан артистичният директор на форума Тиери Фремо коментира извънредната ситуация и напомни, че в дългата си 73-годишна история фестивалът е пропускал издания единствено по време на Втората световна война. Както вече се знае, заради ограниченията във връзка с пандемията Кан взе трудното решение да анулира физическото издание за 2020-а. Въпреки това, комисията на фестивала продължи да гледа филми от цял свят - повече от 2000 заглавия - и реши да обяви своята официална селекция. Тиери Фремо увери медиите, че одобрените ленти ще бъдат показани на редица международни фестивали – в Сан Себастиан, Ню Йорк, Торонто, Бусан - и както винаги престижната селекция ще се отрази по най-добрия начин на разпространението на филмите.

ВИЖ ОЩЕ: Кан обяви филмовата селекция за 2020

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай