Калин Врачански побърква госпожици и госпожи

Калин Врачански побърква госпожици и госпожи   | StandartNews.com

Юрий Дачев е направил отлична драматизация по прочутия роман на великия Мопасан

Талантливият чаровник е истински "Бел ами" в спектакъла на Бина Харалампиева в Малък градски театър "Зад канала"

Калин Врачански, чиито мъжкарски и актьорски темперамент не познава почивен ден, отново върти на пръста си тълпа от госпожици и госпожи - този път в Малък градски театър "Зад канала". Талантливият чаровник облича костюма и слага мустаците на Жорж Дюроа - един от най-магнетичните и охулвани герои във френската литература. Псевдожурналистът от провинцията за отрицателно време превзема Париж, за да стане депутат и политик по единствено възможния за самозванците начин - чрез секс, агресия и йезуитщина. Неслучайно романът "Бел ами" има 35 издания само за четири месеца, а самият Виктор Юго го нарича "най-големия шедьовър след "Клетниците". Тук и сега Юрий Дачев е направил отлична драматизация на творбата, която разкрива тоталния срив на нравите в края на XIX век - период на поредната морална криза в Европа. Авторът обаче прави реверанс към философията на оптимистите - той е убеден, че светът превръща доброто момче в антигерой. Докато Мопасан през цялото време подозира, че Жорж е роден гадняр и няма кауза или любов, която може да го задържи на повърхността. Той прелъстява и съсипва наред - танцьорката проститутка, иначе обиграната съпруга на приятеля си Форестие, девствената и непослушна дъщеря на своя шеф, нейната уж консервативна, но палава майка, фриволната и независима Дьо Марел от баш бо монда - подходяща съучастничка в еротиката и интригите...

Калин Врачански прави различни дуети с всяка една от дамите, като особено зрелищен и майсторски е този с Василена Атанасова. Така поквареният бивш романтик се превръща в чудовищен властелин на светското общество, задъхващо се от собствените си грехове - и без надежда за промяна. Герасим Георгиев-Геро е чудесен като собственик на вестник - пластичен, модерен, коварен, безпардонен. Истинско зло върху пиедестала на институцията. Васил Банов е автентичен и колоритен като аристократа, който назовава действителността едно към едно, но няма кой да го чуе. Както казва Мопасан, "животът е въпрос на нюанси". Човекът, създал огромно като обем и смисъл творчество, умира на 43.

Бина Харалампиева режисира още Луиза Григорова, Петър Калчев, Алиса Атанасова, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Владимир Зомбори, Владимир Димитров, Атанас Чопов. Сценографията е на Петя Стойкова, музиката - на Асен Аврамов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай