Понеделник,

Какво е фурошики - японците са го измислили

От: Стандарт -
298
Какво е фурошики - японците са го измислили
A
A
A

Пъстрата програма на Дни на японската култура в България продължава с едно онлайн събитие. На 7-и и 8-и ноември ще се проведат демонстрации на японски традиционни изкуства. Събитието ще се проведе изцяло онлайн на официалната Facebook страница на „Чадо Урасенке“ (Chado Urasenke Tankokai, Bulgaria) и ще е разделено на 2 части – Лекция за фурошики, последвана от уъркшоп по опаковане с тях (на 7.11.2020 г. от 17:00 ч.) и лекция за чая койча, последвана от специална демонстрация на чайна церемония (на 8.11.2020 г. от 17:00 ч.). В рамките на двата дни гостите на събитието ще могат да се насладят на японския дух и традиции в уюта на домовете си.

Япония е известна със своите креативни техники и разнообразни традиции. Характерното завързване на фурошики – оригами от плат – е несъмнено една от тях. Техниката е позната от периода Нара (710 до 794 г. сл. Хр.) и се използва и до днес като традиционен начин на опаковане, особено при специални поводи като рождени дни или професионален успех. В Япония опаковането е свързано не само със завиването на даден предмет, но и играе важна роля в различни духовни и културни аспекти от живота на японеца. Този тип подаръчни опаковки са неразделна част от културата на Страната на изгряващото слънце. За направата на оригинална фурошики опаковка могат да се използват различни видове шалове от изрисувана коприна, красива памучна кърпа за съдове, плат с бродерия, плетиво или други.

Японските чайни церемонии са друга емблематична част от културата на страната. На обикновения акт на поднасяне на чай и неговото приемане с благодарност се основава един начин на живот, наричан ча-до – Пътят на чая. Традицията повелява, че актът по поднасяне на чай, в зависимост от етикета, взаимодейства по различен начин с аспекти на етиката, естетиката, философията, реда и взаимоотношенията между хората. Чаят може да бъде приготвен по над двеста начина при гостуване на чайно събиране. Един от най-популярните е приготвянето на гъст чай – койча, в стил цуцуми – букоса, който се свързва и с характерното завързване на фурошики – оригами от плат.

Организатор на събитието е сдружение „Чадо Урасенке Танкокай“ и се провежда със съдействието на Посолството на Япония в България. Събитието е част от програмата на Дните на японската култура 2020.

Пълната програма за 31-вите Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/100095706.pdf


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com