Как Антъни Хопкинс промени филмите на ужасите

"Това е най-доброто нещо, която някога съм чел", казва актьорът за сценария на "Мълчанието на агнетата"

Как Антъни Хопкинс промени филмите на ужасите | StandartNews.com

"Повярвай ми, не искаш Ханибал Лектър в главата си", казва ветеранът от ФБР Джак Крауфорд на стажантката Кларис Старлинг в началото на хорър класиката на Джонатан Деми, наградена с "Оскар", "Мълчанието на агнетата". 30 години по-късно очарователният, но чудовищен злодей все още е в съзнанието на съвременната публика.

"Мълчанието на агнетата", който отпразнува 30-годишен юбилей през януари, беше посрещнат с възторг от критиката и зрителите и спечели призовете на Академията в основните пет категории: най-добър филм, най-добър режисьор за Деми, най-добър актьор за Антъни Хопкинс, най-добра актриса за Джоди Фостър и най-добър адаптиран сценарий.

Джоди Фостър обаче не желае да изиграе отново героинята си Кларис Старлинг. 58-годишната актриса изигра стажантката на ФБР в емблематичния филм, базиран на едноименния роман на Томас Харис. Тя обаче отказа да изиграе отново ролята в продължението на филма "Ханибал" на сър Ридли Скот от 2001-а, в което Джулиан Мур се появи като Кларис. А сър Антъни Хопкинс отново се завърна като убиеца канибал д-р Ханибал Лектър.

Фостър призна, че е имало разговори за завръщането й като Кларис, но за нея тази част от кариерата й е в миналото. Говорейки в подкаста "Happy Sad Confused", тя каза: "И двамата с Джонатан бяхме разочаровани, че не направихме продължението. Никога не съм го гледала".

Хопкинс първоначално е смятал, че филмът ще бъде "детска история", преди да прочете сценария. 83-годишната звезда си спомня: "Бях в Лондон през 1989-а, правейки пиесата "Мадам Бътерфлай". Моят агент изпрати сценарий. Той каза: "Защо не прочетеш това? Казва се "Мълчанието на агнетата". Казах: "Това детска история ли е?". Беше горещ летен следобед и сценарият дойде и аз започнах да го чета. След 10 страници се обадих на моя агент. Казах: "Това реално предложение ли е? Искам да знам. Това е най-доброто нещо, която някога съм чел". Хопкинс, който изигра Лектър и в предисторията на филма "Червеният дракон", спечели овации за изпълнението си, но призна, че е бил "изнервен" от ролята на американски сериен убиец като британски изпълнител. 

Малко преди 30-та годишнина CBS стартира поредица, наречена "Кларис", която проследява живота на агентката на ФБР година след събитията от първия "Мълчанието на агнетата". Само преди няколко години NBC имаше три сезонна поредица, наречена "Ханибал", която проследи психиатъра във времето, довело до ареста му.

Робърт Томпсън, професор в Сиракузкия университет и експерт по поп култура, каза: "Имаше интелигентни филми на ужасите, но мисля, че "Мълчанието на агнетата" наистина промени представата за това, което трябва да бъде един филм на ужасите. Тя не е толкова в наличието на писъци, а в тихото чувство на абсолютен безнадежден ужас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай