Понеделник,

Кабинетът дава пари за ветераните на естрадата

От: Агенция Стандарт -
242
Кабинетът дава пари за ветераните на естрадата
A
A
A

Правителството ще изплаща държавни парични награди на 65 творци в следващите три години, предаде "Сега". Това ще бъдат месечни суми от 350 или 500 лева за певци, композитори и поети, които ще се дават по закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация. По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни творци, но в него има предвидено и отпускането на парична награда за период до 3 години, като тази възможност досега се е прилагала рядко. Решението е взето на 3 февруари, но за него се разбра, едва след като се появи в деловодството на Народното събрание и в правната система на Министерския съвет.

Общата сума е твърде скромна – 1 045 800 лева за целия период на отпускане. Всички в списъка са певци, композитори, музиканти или свързани по друг начин с естрадата – Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефка Берова, Ваня Костова, Веселин Маринов, Диана Дафова, Кирил Маричков, Етиен Леви, Петя Буюклиева и т.н. Парични награди има и за поетите, награждавани на конкурси за българска песен Александър Петров, Найден Вълчев, Недялко Йорданов, съпругата на организатора на „Златния Орфей“ Генко Генов – Дариана Генова, журналистът Иван Тенев.

Решението не бе оповестено официално по обичайните канали - няма го нито в дневния ред на въпросното заседание, нито в справката с взетите решения. Няма яснота и как са определени сумите. 42-ма творци ще получават по 500 лева. месечно, а 23-ма – по месечно. Обикновено в такива случаи правителството отпуска максималната сума, която и тази година е 700 лева, и то под формата на пожизнена пенсия. Малко се знае по какви критерии и кой предлага творци за награда. Темата се появи отново в публичното пространство покрай смъртта на Филип Трифонов, който преди няколко години сам поиска пожизнена пенсия от Министерството на културата, но му бе отказана.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Пари Естрада

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички