Кабинетът дава пари за ветераните на естрадата

65 певци, композитори и музиканти ще получават помощи в следващите 3 години

Кабинетът дава пари за ветераните на естрадата | StandartNews.com

Правителството ще изплаща държавни парични награди на 65 творци в следващите три години, предаде "Сега". Това ще бъдат месечни суми от 350 или 500 лева за певци, композитори и поети, които ще се дават по закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация. По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни творци, но в него има предвидено и отпускането на парична награда за период до 3 години, като тази възможност досега се е прилагала рядко. Решението е взето на 3 февруари, но за него се разбра, едва след като се появи в деловодството на Народното събрание и в правната система на Министерския съвет.

Общата сума е твърде скромна – 1 045 800 лева за целия период на отпускане. Всички в списъка са певци, композитори, музиканти или свързани по друг начин с естрадата – Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефка Берова, Ваня Костова, Веселин Маринов, Диана Дафова, Кирил Маричков, Етиен Леви, Петя Буюклиева и т.н. Парични награди има и за поетите, награждавани на конкурси за българска песен Александър Петров, Найден Вълчев, Недялко Йорданов, съпругата на организатора на „Златния Орфей“ Генко Генов – Дариана Генова, журналистът Иван Тенев.

Решението не бе оповестено официално по обичайните канали - няма го нито в дневния ред на въпросното заседание, нито в справката с взетите решения. Няма яснота и как са определени сумите. 42-ма творци ще получават по 500 лева. месечно, а 23-ма – по месечно. Обикновено в такива случаи правителството отпуска максималната сума, която и тази година е 700 лева, и то под формата на пожизнена пенсия. Малко се знае по какви критерии и кой предлага творци за награда. Темата се появи отново в публичното пространство покрай смъртта на Филип Трифонов, който преди няколко години сам поиска пожизнена пенсия от Министерството на културата, но му бе отказана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай