Кабаиванска празнува 80

Концерти, изложба и книга албум са част от събитията за юбилея

Кабаиванска празнува 80 | StandartNews.com

Райна Кабаиванска ще празнува 80-ия си рожден ден на 15 декември, а тържествата ще бъдат грандиозни, както подобава на велика певица и жена като оперната прима. Няколко концерта в София и Пловдив, книга албум и изложба са част от събитията в нейна чест, които ще продължат през цялата 2014-а, организирани от Нов български университет. Традиционният вече международен майсторски клас на Кабаиванска ще има галаконцерт на 26 септември за 16-и път. В същия ден ще бъде открита и голяма изложба с фотографиите, представящи Райна в различни роли. Снимките са предоставени от архивите на големи оперни театри от цял свят. Майсторският й клас ще се представи този път и в Пловдив. Концертът е заплануван за 29 септември в Античния театър в рамките на V фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".


Кулминацията ще бъде през декември, когато излиза биографичната книга албум "Райна Кабаиванска". Тогава е и юбилейният благотворителен галаконцерт, който ще се състои непосредствено след рождения ден на оперната дива, на 18 декември от 19 часа в зала 1 на НДК. Овации с нея ще разделят най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска, които вече пеят из най-престижните оперни театри. Певци от школата на Кабаиванска ще участват в различни спектакли на Софийската опера. Между тях е мецосопраното Чинция Киарини.

 

През 2014-а се навършват 53 години от дебюта на Кабаиванска в миланската "Ла Скала", когато тя поставя началото на блестящата си световна кариера. Оттогава родната прима преминава през всички големи театри - "Ковънт гардън" в Лондон, "Гранд опера" в Париж, "Театро реал" в Мадрид, "Метрополитън" и "Карнеги хол" в Ню Йорк, "Театро Колон" в Буенос Айрес, "Щатсопер" във Виена и Хамбург, "Дойчеопер" в Берлин, от Болшой в Москва до Токио. През 55-годишната си кариера Кабаиванска изиграва незабравими роли, като само над 400 са изпълненията й на Тоска и още толкова като Мадам Бътерфлай. "Кабаиванска може да намери винаги за всеки спектакъл и за всяка роля нов жест, нова въздишка, нов поглед, и всеки път да достигне такъв интензитет, който в определени моменти сякаш възкресява нейната героиня", пишат италианските медии.

 

Райна Кабаиванска прибави към множеството си отличия и международната награда за опера - "Оскар", която й бе връчена в "Театро комунале" в Болоня. В момента Кабаиванска се е посветила на майсторски класове в академиите в Сиена и Модена, в НБУ. "Моя преподавателка беше една много щедра жена - Дзита Фумагали. Искам да направя за младите това, което тя направи за мен - за да върна част от голямата добрина", казва Кабаиванска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай