Известен журналист представи книгите си в Самоков

Разказва интересни истории на откриването

Известен журналист представи книгите си в Самоков | StandartNews.com

 

Дългогодишният журналист в Българското национално радио и автор на редица български книги Румен Стоичков представи своето творчество пред самоковската публика. Събитието протече като среща разговор в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“. 

С това събитие започна и новият творчески сезон на гостуванията на автори, художници и творци в библиотеката, каза в началото на представянето главният библиотекар Албена Ихтиманска. Тя посочи, че Стоичков е гостувал в културната институция и преди няколко години, като тогава е представил една част от творчеството си.

Авторът разказа пред публиката, че описва в своите книги малки населени места в България. Той каза, че възрастните хора изчезват, а той ги записва и увековечава чрез писаното слово. 

Стоичков сподели, че в даден момент е осъзнал, че това най-вероятно е негова мисия - да броди из изчезващите села и да съхранява тяхната памет. По думите му, това, което е събрал в своите книги, е сто процента истина. „Аз не ползвам гугъл, всичко, което съм събрал, е плод на моите репортерствания от малките населени места“, каза още Стоичков. Той посочи, че във всяка една от книгите си има по поне един разказ от манастирите в България. А във всяка книга има по една глава „Интервюта“. 

Пред БТА той каза, че за последната си книга „Броеница от гласове“ е разсъждавал известно време какво заглавие точно да сложи. „В глава „Интервюта“ в книгата ми съм подредил гласовете на много хора и така  ми хрумна „Броеница от гласове“. Тя е нещо, с което можеш да мислиш‘‘, разказа Стоичков. Той призна, че за него гласовете са много важни, а и все пак е радио журналист. 

По думите му това не са пътеписи, а репортажи. „Репортажите са жанр, в който има гласовете на много хора. Аз съм срещал всички тези хора, за които пиша, те са ми разказвали предания, легенди, хипотези за името на съответното селище“, посочи Стоичков. 

Пред публиката авторът разказа интересни случки от своите пътешествия, като показа и снимки. 

Стоичков разкри, че преди дни в печатницата е влязла неговата девета книга, която трябва да излезе до края на тази календарна година. Тази книга ще бъде единствената различна по тематика от другите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай