Изненада за туристите. Лафчиевата къща-отново отворена

Туристическата забележителност отваря врати след ремонт

Изненада за туристите. Лафчиевата къща-отново отворена | StandartNews.com

След завършен ремонт Лафчиевата къща в Дряново отново е отворена за посетители, това съобщи за БТА Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново. 

Служител  на Исторически музей - Дряново ще придружава посетителите и те ще могат да разгледат Лафчиевата къща от 9 до 17 ч. в делнични дни, а в празнични и почивни дни - по предварителна заявка, посочват от музея.

Туристическата забележителност отваря врати след ремонт на покрива и фасадата. Посетителите ще могат да видят нейната етнографска експозиция. Екипът на Исторически музей - Дряново работи по изготвянето на тематико-експозиционен план с ново съдържание, което да показва в къщата историята на града, стопанския напредък и духовното развитие на дряновското общество след Освобождението, посочват от културната институция. 

„За изпълнението на намеренията ни преди това трябва да бъде извършен вътрешен ремонт на сградата, който да е съобразен с изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а изготвянето на проект и процедурата по неговото одобрение, финансиране и осъществяване изискват време. И тъй като условията са много, а процедурите, през които трябва да преминем, за да стигнем до експониране, не зависят само от темпото на нашата работа, а и с оглед интереса към Лафчиевата къща след нейния ремонт, преди месец екипно взехме решение да възстановим тематичния замисъл на предишната експозиция, за да я отворим за посещения, като продължим начинанието си по създаването на такава от нов тип“, каза за БТА Иван Христов. 

По данни на Исторически музей – Дряново експозицията в Лафчиевата къща, построена около 1840 г., е открита през 1984 г. Тя представя градски бит от края на 19-и и началото на 20-и век. Етнографската експозиция е продължена през 2008 г. във второто жилище, принадлежало на фамилията Переви, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай