Изненада от Емине Ердоган. Първата дама представи чудесата на текстила

Изкуството, което е тъкано на станове в домовете

Изненада от Емине Ердоган. Първата дама представи чудесата на текстила | StandartNews.com

Изложба на старинен анадолски текстил пред съпругите на други държавни глави представи първата дама на Турция Емине Ердоган, предаде за БТА Анадолската агенция (АА). Събитието се проведе в Дома на Турция в Ню Йорк. 

В речта си Емине Ердоган подчерта, че събитието „Атлас на турското тъкане“ е начин „уникалното културно наследство на Анадола да бъде приобщено към универсалното наследство на човечеството“. Най-старите следи от тъкачество датират отпреди 9 000 години и са открити именно в Анадола, добави турската първа дама. Емине Ердоган придружава съпруга си Реджеп Тайип Ердоган на годишното заседание на Общото събрание на ООН. 

„Изкуство, което някога е тъкано на станове в домовете, продължава да вълнува и днес като част от ренесансовите картини изложени в световноизвестни музеи“, добави Емине Ердоган, като припомни, че най-старите следи от тъкачество са открити в Чаталхьоюк в Югозападна Турция. 

Ердоган представи ръчно изработените изделия едно по едно и уточни, че те са сред „най-редките“ примери за тъкане на камха (вид копринен плат), които на запад са наричани брокат. Този тип тъкане се е използвал в региона на Бурса и Амасра. 

По време на османската епоха търговците търсели качествени платове с устойчиви цветове, като това е довело до съставянето на първите закони за защита на потребителите в света, добави Ердоган.

„Нашите платове, изтъкани от вълна, коприна, лен и памучни конци, са оцветени с натурални съставки. Те са ценни не само защото са устойчиви на времето, но и защото пазят здравето“, подчерта турската първа дама. 

„Тъй като индустриалните тъкани се харесват на обществото, вече не е нужно да се притесняваме за устойчивостта на плата“, каза Ердоган и добави, че в миналото турците са тъкали непромокаеми тенти, „хиляди години преди да бъдат открити нанотехнологиите“, без да използват никакви синтетични материали. 

Турските майстори на текстил са вписани в списъка на „Живите човешки съкровища“ в Конвенцията на ЮНЕСКО за „Опазване на нематериалното културно наследство“, каза Ердоган. 

На събитието присъстваха първите дами на Кения, Сърбия, Албания, Хърватия и Северна Македония. Те бяха впечатлени от изложбата и похвалиха турската текстилна индустрия. Първите дами благодариха на Емине Ердоган за приноса ѝ към „Атлас на турското тъкане“. 

На събитието присъства и министърът на семейството и социалната политика Махинур Йоздемир Гьокташ, министърът на науката, промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и министърът на търговията Йомер Болат, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай