Четвъртък,

Изненада! Ето кой ще е домакин на Евровизия

От: Агенция Стандарт -
2535
Изненада! Ето кой ще е домакин на Евровизия
A
A
A

Конкурсът за песен на "Евровизия" ще се проведе в Обединеното кралство през следващата година, беше потвърдено.

Великобритания се споразумя с тазгодишния победител в "Евровизия" Украйна да я замени като домакин на следващото издание на песенния конкурс през 2023 г., предаде Франс прес, позовавайки се на британското правителство.

През юни Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че конкурсът не може да бъде организиран в Украйна заради руската инвазия в страната. Тогава беше оповестено, че се водят преговори с Би Би Си за домакинство на проявата във Великобритания. 

"Европейският съюз за радио и телевизия би искал да благодари на Националната обществена телерадиокомпания на Украйна за сътрудничеството и ангажираността да бъдат проучени всички сценарии, след като "Оркестър Калуш" победи на 14 май в Торино, и споделя нейното разочарование и тъга, че конкурсът през следващата година не може да бъде в страната", заявиха тогава от организацията.

"След молба от страна на Европейския съюз за радио и телевизия и украинските власти Би Би Си се съгласи да бъде домакин на конкурса през следващата година", се посочва в направеното изявление на британския министър на културата Надин Дорис, предава БТА.

"Съжалявам, че поради продължаващите кръвопролития, причинени от Русия, не е възможно събитието да се проведе в Украйна, където трябваше да се състои", каза тя.

На "Евровизия" през май Великобритания се класира на второ място след Украйна, припомня агенцията. 

По традиция победителят е домакин на конкурса следващата година. От съображения за сигурност обаче правото се прехвърля на втория по ред. 

"Възнамеряваме победата на Украйна да бъде отразена в шоуто следващата година", заявиха още от Европейския съюз за радио и телевизия. 

Киев първоначално осъди решението да се оттегли от домакинството на следващото издание, призовавайки за допълнителни преговори. Лондон от своя страна изрази нежелание да лиши Украйна от събитието, което се следи от десетки милиони фенове на поп музиката и блясъка.

Говорител на британското правителство заяви днес, че премиерът в оставка Борис Джонсън е на мнение, че Украйна трябва да бъде домакин на Евровизия и че са били разгледани "всички варианти" за това, но без успех.

"Всички ние обаче сме уверени, че Би Би Си и Великобритания ще направят всичко възможно, за да гарантират, че събитието ще отдаде почит към страната, народа и творчеството на Украйна", каза той.

Според Би Би Си конкурсът ще даде голяма тласък на "културата и наследството на Украйна". Британската корпорация, която излъчва "Евровизия" от 1956 г., ще започне тази седмица процес по избор на града домакин на конкурса.

От Европейския съюз за радио и телевизия заявиха, че  Украйна автоматично ще се класира за финала догодина.

Великобритания не е била домакин на "Евровизия" от 1998 г., когато проявата беше организирана в Бирмингам.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com