Изложба за езеро на „пътешествие” в НП „Рила”

Изложба за езеро на „пътешествие” в НП „Рила” | StandartNews.com

Изложбата „СимБиотично", посветена на Атанасовско езеро, продължава своето дълго и вълнуващо пътуване из България. Домакин този път е Дирекция „Национален парк Рила", а мястото е Посетителският център в Паничище. Експозицията на Българска фондация „Биоразнообразие" ще гостува до 31 октомври 2016 г. и може да бъде разгледана всеки ден от 09,00 до 17.30 ч.

Интерактивната експозиция носи необичайно име и разказва за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, както и за възможния баланс между природата и човека. За посетителите на центъра в Паничище ще бъде интересно да направят сравнение със Седемте рилски езера, към които са се отправили или от които се завръщат и да се запознаят с характеристиките на едно съвсем различно по тип, състав и използване езеро, каквото е свръхсолената крайбрежна лагуна – Атанасовско езеро. Информацията е поднесена върху атрактивна конструкция, основно чрез забавни илюстрации, видео клипове и анимация и показва всичко най-важно и интересно, за това приказно езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води. Това е мястото, където се добива най-много сол и се срещат най-много птици в България.

„СимБиотично" е подходяща както за деца, които могат да играят и да се забавляват с някои от модулите (птичия копир, да строят валове, диги и бохори и да сглобят пъзели с основните заплахи за птиците), така и за големи, които ще бъдат привлечени от дизайна, стила и синтезираната и любопитна информация, която е представена. Изложбата е продукт и от симбиозата между самите автори – двама архитекти – Мариана Сърбова и Галина Милкова, един дизайнер – Недко Николов, и еколога Диана Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай