Изложба на непознати творби на Гоген в Ню Йорк

Изложба на непознати творби на Гоген в Ню Йорк | StandartNews.com

Ню Йорк. Нова изложба ще бъде открита в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, която ще бъде посветена на непознат аспект от творчеството на Пол Гоген – графично творчество, рисунки и тяхната връзка с популярните му картини и скулптури, пише сайтът Artprice.

 

Експозицията е под наслов "Гоген: Метаморфози" и ще отвори врати на 8-и март, като ще представи общо над 150 творби, включващи 120 произведения върху хартия, както и 30 живописни платна и скулптури. За първи път изложба обръща погледа на любителите към тази важна част от творчеството на прочутия художник, отразяваща експериментите, които той е правил с помощта на редица изразни средства – от радикално "примитивни" гравюри върху дърво, до грижливо създадени акварели монотипии върху голям формат. Творческият процес при Гоген често включва повтаряне и комбиниране на ключови мотиви от едно изображение в друго, което им позволява с течение на времето да се развиват и разгръщат.

 

Художникът използва едва доловими текстурни повърхности, както и нюансирани цветове и случайни щрихи, които се дължат на престоя му в Южния Пасифик, където прекарва по-голямата част от последните 12 години от своя живот.

 

Експозицията ще бъде на разположение до 8 юни 2014 г., като ще бъде придружена от специален семинар, посветен на неговото творчество. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай