Изложба "Мъдростта на народа ни" събира млади таланти на 1 юни

Илюстрации на български народни пословици и поговорки от участниц в Клуб „Млад илюстратор“ при  144 СУ „Народни будители“ , 19 СУ „Елин Пелин“ и Ателие „Приказен свят“

Изложба "Мъдростта на народа ни" събира млади таланти на 1 юни | StandartNews.com

Клуб  „Млад илюстратор“ е проект на Фондация „Детето и фолклора“,  който дава поле за изява на млади таланти, образова, възпитава и развива художествено-творческите заложби на деца, юноши  и младежи чрез ценностите на българския фолклор. Участниците в него илюстрираха  народни пословици и поговорки. Беседи с тях провеждаха  хабилитирани специалисти в съответните области – изобразително изкуство /доц. Николай Цачев, НХА/, фолклор /д-р Лилия Старева/,  психология на детското и младежко развитие  и социализация чрез изкуство /проф. Нели Бояджиева, СУ „Климент Охридски/, както и преподаватели по изобразително изкуство по места.

Повече от 60 юноши и младежи от различни  училища учиха и твориха.  Запознаваха се с мъдростта на предците ни. Разчитаха ценностни послания, събрани  в няколко думи, в едно изречение. Намираха смисловите аналози на пословиците. И ги претворяваха в рисунки със съвременни изразни средства и съвременна стилистика.

Участниците в клуба научиха много не само за фолклорното ни наследство, за красотата и очарванието на езика ни, но и как се създават добри илюстрации. Развиваха се като личности и като творци.

Най-добрите творби на младите художници могат да се видят в изложбата „Мъдростта на народа ни“. Официалното й откриване е на 1 юни от 14 ч.  В НМ „Земята и хората“

Фондацията ще издаде  и Албум „Мъдростта на народа ни“ /млади илюстратори“/в печатен и електроонен вариант.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд  „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай