Иван Радоев е новият Яворов

Иван Радоев е новият Яворов | StandartNews.com

Изтънченият Иван Радоев, загадъчната Елена Петрова и по детски очарователната Мариела Топалова излизат в "Сълза и смях" в "Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла".

Бойко Илиев пише документалната пиеса по писма на великия лирик, който се разкъсва между двете жени в живота си. Режисьорът посвещава копродукцията между разградския театър и "Евро диалог" на 100 години от смъртта на харамията.
"Яворов винаги е живял между ангелите и демоните, между бялото и черното. Търсили сме контраста във всичко - от репликите до визията", коментира Бойко Илиев.

Любовта между Лора и Яворов е като в древногръцка трагедия. Мина остава блянът на дните му. Но и двете умират като героини на една от най-уникалните легенди в българската арт история. Писмата на Лора и Мина са истински произведения на словесното изкуство. Неслучайно Яворов е луд не само по техния чар и сексапил, но и по интелекта им. Жените на Яворов са извън бита, извън стандарта на обикновеното - те отдавна са митология. Неслучайно гладуващият слепец Пейо, оплют от така нареченото висше общество, повтаря до смъртта си: "милата ми Лора".

"Яворов владее мислите и чувствата ми още от кандидатстването във ВИТИЗ. Часът на синята мъгла" е стихотворението, с което ме приеха. Още когато писах текста, си представях няколко актьори. Между тях беше Иван Радоев, с когото съм работил в "Амадеус", казва Илиев.

"Яворов е абсолютно висша форма на поезия. Обичам крайни личности като него. Не се старая, защото е безсмислено и невъзможно да създам конкретен образ. По-скоро се стремя да създам човек от плът и кръв, който не се чувства комфортно в заобикалящия го свят", споделя Радоев. "Тези хора са се издигнали над рутината и "нормалността". Декадентското им желание е да разрушат живота си пред всички - в името на мечтата да докажат любовта си. Те превръщат живота си в изкуство", анализира Елена. Преди време тя изигра Мина в "В полите на Витоша". В началото е толкова стресната от Лора, че дори я отказва. След това Бойко Илиев я убеждава, че е готова да се потопи в личността на вечната бунтарка. "Ужасно добре разбирам тази жена. Любовта и силата на обсебването не са се променили дори за сто години", убедена е Елена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай