Искат 8 милиона за нови книги

Искат 8 милиона за нови книги | StandartNews.com

Вестници и списания отново ще влизат в обществените библиотеки, като парите ще минават през общините

Децата питат за Хари Потър, предлагат им "Овчарчето Калитко", казва Иво Сиромахов

8 220 000 лева за нови книги, които да освежат рафтовете на 2800 библиотеки в страната, са необходими за тази година. Цифрата е получена спрямо средна цена на заглавие 11 лева и броя на населението. Това е заложено в новия стандарт за библиотечно-информационното обслужване, одобрен от Министрество на културата. От Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация "Българска книга", работили по нормативния документ, оповестиха вчера цифрите пред медиите.

Стандартът трябва да осигури нужното финансиране на родните библиотеки, като средствата постъпват от бюджета. Тъй като този за 2015-а е гласуван, преди стандартът да бъде приет, се очаква сумата да се набави от резервни фонодве. Фокусът е върху традиционното библиотекарство и обновяването на книжния капацитет. Колко книги ще влязат в една библиотека, зависи от броя на населението.

"В стандарта е предвидено на всеки 1000 души държавата да закупува по 100 книги", поясни писателят Иво Сиромахов, който разказа истории от пътуванията си из родината. Той се е натъквал на библиотеки, в които от 25 години не е влизало ново заглавие. Сценаристът на Слави Трифонов направи груба сметка, че спрямо населението на държавата трябва да бъдат закупени 736 хиляди нови книги, които да обогатят библиотеките. "Намерението е добро, но въпросът е дали ще се намерят парите. Тук съм, защото в държавата не се чете! Това, което видях по провинциите, е потресаващо! Децата влизат в библиотеките, питат за Хари Потър, предлагат им "Овчарчето Калитко", защото само това имат", изля се Сиромахов.
Новата стратегия ще върне интереса към четенето.

"Всеки лев, даден за книга, спестява пари от МВР и от министерството на здравеопазването! Начетеният човек няма да върши престъпления и ще полага грижи за здравето си", смята още писателят. "Утвърждаването на стандарта е наистина добра новина. Той осигурява изпълнение на функциите и задачите, които законът регламентира", заяви Ели Попова, директор на Българската библиотечно-информационна асоциация. По думите й стандартът е модерен, гъвкав и работещ документ. Валентина Стоева, председател на Фондация за насърчаване на четенето, твърди, че най-добрият партньор са библиотеките. "Учителите са притиснати от консервативната система, а родителите от времето!", коментира тя. Стандартът предвижда нарастване на бюджета с 25 процента всяка година и все повече книги за библиотеките в цяата страна.

2,58 милиона трябва да бъдат отделени за закупуването на периодичен печат. Предвижда се парите да минават през общините, като библиотеките ще взимат решението за конкретните заглавия според интересите на местното население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай