Ириней Константинов даде старт на маратона

147 зрители гледат хитове на новата сцена „O2pen“ в парка „Заимов“

Ириней Константинов даде старт на маратона | StandartNews.com

Теди Москов и Ириней Константинов на първата репетиция за "Няма да платим, няма да платим" - новия спектакъл на топ режисьора

Шефове на арт храмове в столицата дадоха старт на маратона, след като ембаргото за представления падна. Най-чевръстите и опитните се оказаха готови да се впуснат в лятното приключение. Звездите бързо загряха, като най-комбинативен се оказа Ириней Константинов. Ръководеният от него театър „София“ открива сцената си в парка за 147 зрители с „Последният страстен любовник“ на Нийл Саймън на 2 юни.

В спектакъла на Николай Поляков се вихрят три забележителни дами, които са са фаворитки и от тв сериалите - Милена Живкова, Дария Симеонова и Лилия Маравиля. Комедията на прочутия американски драматург е вдъхновена от вечните въпроси около любовта и брака. Тя е за двойките, които са в истерия и без коронавирус, тъй като няма къде да избягат от собствените си комплекси. Големият въпрос е възможно ли е да обичаме само един партньор – задават го влюбени ексцентрици, попаднали в абсурдни ситуации.

На 3 юни Юлиян Рачков излиза за нашумелия през годините моноспектакъл „Гъдулката гори“. „Понякога Балканите ми се струват ужасно кътче, потънало в абсурди и тежка апатия, която разкапва всичко наоколо. Друг път виждам в тях хубостта на веселието, някаква причудлива усмивка наднича глупашки отвсякъде и те усмихва, върви разбирай как и защо. Често ме подчинява мрачната мисъл, че живее ли наоколо, човек е подземен и периферен, дълбоко комичен в опитите си да се протегне към останалия свят. Още по-често ме връхлита радостта от подземието: ще ми се да остана зазидан в него, с детски сантимент и наивната гордост, която те кара да обичаш тукашното, въпреки цялата му кал и простотия – и така, с натъпкана в устата кал, да се ухилиш като идиот, като бог, като пич, като гений и глупак. Идеята беше за тази люлка от противоречия да разкаже един гъдулар - ако някой разбира от балкански и български подземия, това е той. Гъдулката обаче е съвсем буквален инструмент. Трудно можеш да очакваш от уред, чиито струни са правени от усукани котешки черва и лък, стържещ с обтегнати конски косми, да послужи за нещо толкова изискано като литературна метафора. Затова и гъдуларят е зает предимно с това да си блъска главата с проклетата гъдулка – до момент, в който границата между музикант и ненормалник стане доста съмнителна“, коментира текста си Райко Байчев. През юни в парка почти всяка вечер ще се въртят хитове не само на домакините - Ириней Константинов е поканил и колеги.

На 10 юни Младежкият театър гостува със „Специални поводи“ – шеметната комедия на класика Бърнард Слейд с Койна Русева и Димитър Баненкин за един мъж, една жена и всичко между настоящето, миналото и бъдещето. Ейми и Майкъл празнуват петнадесетата годишнина от сватбата си, уточнявайки последните детайли по предстоящия си развод. Поредица от нови срещи, "подправени" от общите спомени, докосва зрителите с най-щастливите и тъжни моменти на Ейми и Майкъл, които се опитват да останат приятели. „Специалните поводи са тези, на които винаги присъстваме – с радост, понякога – с мъка, често – по задължение, рядко – с досада и още по-рядко – с отвращение. Но преди всичко - да се посмеем!“, казва режисьорът Петър Кауков.

На 14 и 15 юни е ред на Сити марк арт център.  В „Чехов търси талант“ на Недялко Делчев и Михаил Милчев цяла компания млади артисти разиграва скечове и сцени от вечните разкази на Чехов, обединени в бравурната комедия „Добрият Доктор“ на Нийл Саймън. Второто заглавие е „Живак“ – моноспектакълът на Димитър Живков, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед и на спомена за корените и за истинските чувства, които възраждат всеки от нас. На 16 юни гледаме „Мръсното копеле“ от култовия Жорди Галсеран с Асен Блатечки, Светлана Бонин, Николай Урумов и  Христо Бонин. Това е една от последните постановки на Пламен Панев, който се оттегли в по-добрия свят малко след премиерата на тази чудновата смесица между психотрилър, криминале, интелектуален ребус и риалити шоу с фокус върху бруталните отношения между големия бизнес и малкия човек, готов да жертва морала заради кариерата и доброто заплащане.

На 23 юни е вторият гастрол на Младежкия театър – с „Нордост“  от Торстен Бухщайнер на Василена Радева с Койна Русева, Ангелина Славова, Искра Донова. Три жени преживяват от първо лице терористичния атентат от 2002 година в московския театър на Дубровка. Олга, Тамара и Зура разказват своите истории от преди и по време на атентата. Олга дълго е събирала пари, за да може да купи билети за мюзикъл и да заведе своето семейство. Тамара е лекар от бърза помощ и е в една от повиканите линейки пред театъра, а в последствие разбира, че майка й и дъщеря й са вътре. Зура е един от чеченските атентатори. Съдбите на трите жени се преплитат в момент на изпитание, събрани от случайността и обстоятелствата.  Авторът на пиесата „Нордост” използва изказвания на оцелели заложници.

„Шегите, които Бог си прави“ е моноспектакълът на Димитър Бакалов от афиша на „Театро“ за 24 юни. Митко, симпатичният герой и домакин на представлението, разсмива с наблюденията си върху необятните, но забавни различия между мъжките и женски мотиви и поведение. Този път обаче през призмата на Божието чувство за хумор. Ще научите защо мъжете обичат да натискат клаксоните, когато минават покрай жени на улицата, какво е първата среща за мъжа и за жената, защо е създаден Лунохода и каква е причината Колумб да открие Америка. А невъзможността да разберем другия пол, минава на различно ниво, когато сексът започва да има цел. Предизвикателствата на бащинството ще ви разсмиват и трогват, ще ви накарат да се замислите какво означава да бъдеш баща и каква Божия щедрост е това, казва Димитър Бакалов, който влиза във всички образи – на Митко, Райна, Колумб, приятелите, обърканите бащи, бременните жени, и разбира се, на децата. Бакалов играе и в „Секси пране“ – пиесата от Мишел Римл, на която той е и режисьор, делейки овациите с Албена Колева.

Въоръжени с наръчник „Секс за начинаещи”, Алис и Хенри решават да прекарат уикенда в скъп спа хотел с определена мисия – да съживят техния 25-годишен брак. Но дали Хенри ще прегърне всичките диви предложения на Алис - наистина ли би искал да види жена си и майка на децата му, облечена в черна кожа и камшик? „Вива арте“ гостува на театър „София“ с „Лъжата“ на много известния Флориан Зелер с режисьор Борислав Чакринов. Койна Русева е Алис, която е забелязала най-добрия приятел на мъжа си с друга жена и е трябва да реши дали да го запази в тайна. Асен Блатечки е Пол – съпругът на Алис – който се опитва да я накара да си мълчи и дори ѝ доказва, че да лъжеш добре – това е истинско изкуство… В интригите се включват и Милена Маркова (Лоранс) и Стефан Иванов (Мишел), за да изкушат зрителите с лъжи, полуистини и смях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай