Императрица Сиси - първата анорексичка и книгите тази седмица

Императрица Сиси - първата анорексичка и книгите тази седмица | StandartNews.com

Императрица Сиси - първата анорексичка


Красавицата привлича векове като магнит писатели и художници

Елизабет Амалия Евгения фон Вителсбах, императрица на Австрия, кралица на Унгария и на още девет държави, маркиза, графиня, велика княгиня, херцогиня, ерцхерцогиня и велика херцогиня на общо 14 области. Всички тези имена и титли тегнат върху непосилно слабите рамене на една свръхчувствителна жена, почти момиче, наричана от най-близките си просто Сиси и останала с това име в историята и в сърцата на своя народ.

На 24 април 1854 г. 23-годишният австрийски император Франц-Йозеф завежда пред олтара своята 16-годишна избраница и двамата се вричат във вечна вярност пред 70 епископи и прелати. Младият, впечатляващо красив монарх, е влюбен до ушите в своята Сиси. Крехката, безгрижна девойка, едва излязла от детството, чиято красота тепърва ще разцъфва, също прелива от любов към своя Франци. Приказна сватба и очаквания за още по-приказен живот.

Но не и в света на двореца "Хофбург", където попада малката императрица и където я очакват омразата и интригите на придворните, нетърпящата противоречие, властна свекърва, студът в огромните зали и коридори, един свят, където всичко е вековен протокол и етикет и където няма място за чувства, топлина, простичко човешко щастие, един свят не за Сиси.

Европа я чества като най-красивата жена на континента, народът й я боготвори, художници се надпреварват да я рисуват, а моделиери да я обличат, велики мъже на епохата са в краката й, но какво от това, щом не може да вижда свободно дори децата си, щом съпругът й не желае да вникне в душата й, щом я следят дори в спалнята й. Неспособна да се пребори за нормално човешко съществуване, императрицата тръгва на път, за да избяга от принудата и от контрола и да дири щастието в един по-друг живот. И за да остане и до днес - въпреки многобройните документи и дневници - една от най-загадъчните фигури в историята на Европа.

Елизабет Австрийска е една от най-изобразяваните исторически личности в историята на изкуството. Красивото, необичайното и скандалното привличат творците като магнит. А австрийската императрица притежава и трите качества в изобилие. Десетки портрети, десетки книги, филми с известни актриси, сред които Роми Шнайдер и Ава Гарднър, пиеси, песни, дори два балета - равносметката варира от романтични полуистини до сухи библиографски факти.

Коя е Сиси - една дълбоко нещастна, свободолюбива личност, болезнено чувствителна параноичка, маниакално депресивна жена или първата анорексичка? На този въпрос се опитва да отговори немската писателка Габриеле Мари Кристен в своя роман, проследявайки живота й от детството до трагичния й край.

 

Син на гангстер в руски капан

Героят Миша Вайнберг е отявлен глобалист с наднормено тегло, единствен син на убит гангстер бизнесмен, 1238-ми по богатство в Русия. След следването си в САЩ, той се връща в Санкт Петербург, обстоятелствата го приклещват, но копнежът по любимата Руена се оказва непреодолим. Когато американците отказват да му подновят визата, понеже баща му е пречукал бизнесмен от Оклахома, Миша прави опит да се добере до Ню Йорк с белгийски паспорт, закупен на черно в Абсурдисвания (Абсурдистан), където се забърква с корумпирани местни политици и още по-корумпирани чужденци.

Авторът Гари Щейнгарт е роден в Ленинград през 1972 г., но от седемгодишен живее в САЩ. Критиката не пести суперлативи за "Абсурдистан". Това е антиутопичен роман за абсурдите на американската и източната действителност. Читателят е обсебен от неудържимото въображение на автора, от изобилието на ексцентричен хумор, колоритни типове и унищожителна ирония. Романът е определен от списание "Тайм" за най-добра книга на годината.

Това е сатира, неудържима, огнена, забавна, но също изненадващо чувствена, категорична е критиката.

Да намериш мумия в кревата

Преди четири хиляди години в Египет умира момче с дългото име Дарвиш Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак-Ебони. Тъй като е син на фараона, тялото му е балсамирано и увито в лен. С него като амулет е и златният бръмбар скарабей на Mукатагара, за да го защитава в пътя му към небесното царство. Хиляди години по-късно по време на транспортирането на три скъпоценни саркофага в Холандия удар от мълния, паднала точно върху скарабея, съживява малката мумия.

И ето, Гоотс Гутс, едно напълно нормално дете намира в стаята си нещо, което ще промени живота му. Мумия. Гоос и мумията стават най-добри приятели. И естествено ги чакат невероятни приключения.

Четем историята на Джон Лукач

Джон Лукач обсъжда стегнато и живо важните събития през изминалия век. Той проследява как в най-динамичния от всички досегашни векове демокрацията се разраства, но също и нейните най-лоши компоненти - "национализмът и популизмът". Лукач представя своята интересна гледна точка за ролята на знаковите фигури на ХХ век - Чърчил, Рузвелт, Хитлер и Сталин, като коментира и стотици други личности и феномени от всички континенти. Особено ценни в тази провокативна и написана със замах книга са множеството детайли, на които видният американски учен обръща внимание.

Нашето историческо знание, подобно на почти всяко човешко знание, е персонално и пристрастно. Няма как да овладеем изцяло истината, но въпреки това трябва да я търсим. А има твърде много половинчати истини за историята на ХХ век, които си струва да бъдат обсъждани и допълвани, убеден е Лукач.

 

"Революция на обречените"


е колекция от разкази, излезли изпод перото на Йордан Лозанов - тъжни и трогателни, стоплящи и вбесяващи. Героите му могат да предизвикат нашето умиление, но и гнева ни.

 

"кутия за стихове и перли"


е нарекла стихосбирката си Ангела Пранарова. Тя облича емоциите си в думи така:

Преобърнах с хастара навън всички спомени.

Загорчаха черешите, по небцето ми имаше пясък.

...

Всеки белег е знак, че съм тук, че оставам.

 

"Българските суперхрани"


ще ви изненадат с многообразието си и своята достъпност. Включени са 250 рецепти, които могат да се ползват с лечебна цел.

 

"Нула нула нула"


е най-качественото бяло брашно. Също така и кодово название сред наркотрафикантите. Това заглавие е избрал за разследването си осъденият на смърт от Камората Роберто Савиано.

 

"Силвър"


е вълнуващо продължение на една от най-великите приключенски истории, описани в "Островът на съкровищата", който вече не е така необитаем...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай