"Икар" за Чочо

"Икар" за Чочо | StandartNews.com

"Икар" за чест и достойнство влиза в колекцията на клана Попйорданови - статуетката е за Чочо, който си отиде през 2013-а, но жена му Даниела, баща му Иван, Сашо Морфов, Христо Мутафчиев и другите хъшове от Народния и от арт гилдията продължават да го броят за един от тях, а дъщеря му Катя сочи снимките и винаги уточнява "Това е моят татко".

Почетната статуетка за изключителен принос пък отива при Илка Зафирова. Малък градски театър "Зад канала" има още отличници: Чавдар Гюзелев е номиниран за сценографията на "Лив Щайн", Крис Шарков - за режисурата на много нашумелия спектакъл, а двете му героини - Анастасия Лютова и Весела Бабинова - ще се състезават при главните и поддържащите партии. Първата е в конкуренция с Гергана Змийчарова като Жана Д'Арк в Габрово и Луиза Григорова като Евридика в Пловдив, а втората - с Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова в "Театър, любов моя" в "199" и с Радина Кърджилова като Инна в "Мърлин Монро" на Хасково. При "главните" мъже в битка влизат Александър Хаджиангелов за Пилето в Младежкия, Леонид Йовчев за "Малдорор" и "Гео" в Народния, Стоян Радев за Аркадий в "Кавказкият тебеширен кръг" във Варна. При господата с поддържащите персонажи ще се надцакват Валентин Ганев като Гешев в "Гео", Владимир Пенев като д-р Дорн в "Чайка" и Христо Петков като Презвитер Козма в "Процесът против богомилите".

При режисьорите също няма изненади - освен Шарков номинирани са Маргарита Младенова за "Кавказкият тебеширен кръг" и Явор Гърдев с "Чайка" в Театър "Азарян" и "Квартет" в зала номер едно в НДК, като постановката по "Опасни връзки" вероятно и логично ще прибере и "Икар" за техническо майсторство заради вече прочутите аватари. Другите претенденти за технологична сложност са "На ръба" на Морфов в Народния и "Евридика в подземния свят" на Стайко Мурджев в Пловдив. Никола Тороманов е кандидат за пореден "Икар" с "Чайка" - въпреки че би трябвало да се добави и отличната му работа по визуалните внушения в "Процесът против богомилите", Марина Райчинова пък е кандидат с проекта "Евридика". При дебютантите са забелязани Ангел Калев като Бащата и Любомир Желев като Грегор Замза в "Семейство Замза" по Кафка на НАТФИЗ и Кукления в Сливен, както, двете "сестри Палавееви" в Пловдив - Боряна Братоева и Мила Люцканова, Стелиан Радев като Попришчин в "Дневникът на един луд" на "Кредо" и "199", Мартиан Табаков за авторска музика и изпълнение на живо в "Росмерсхолм" в Студио "Персона". При композиторите в топ 3 са Емилиян Гацов-Елби за "Ние сме вечни" и "Театър, любов моя", Константин Цеков за "Последен квартет" във Враца и Петя Диманова за "Къщата на гнева" във "Възраждане" и "Опасни връзки" във Варна.

Най-добрият спектакъл ще бъде определен между всички номинирани 21 за "Икар" - участници във вече традиционния Софийски салон. Церемонията за връчването на призовете, продуцирана от Съюза на артистите, е на 27 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай