И Лукас нападна Академията

И Лукас нападна Академията | StandartNews.com

Расизмът отдавна е на почит там, отсече култовият режисьор

Джордж Лукас се присъедини към мощните критики, които журито на Оскарите получи, след като обяви номинациите си. "Разбира се, че става дума за расизъм в изкуството. Тази статуетка е забранена за чернокожи от години. Едни възрастни бели мъже дават награди на другите бели мъже и с това се изчерпва всичко", коментира Лукас. Навремето той се оплака, че холивудските продуценти не искали да финансират филма му "Red Tails", който разказва за първата организирана група от бойни пилоти афроамериканци. Тогава се наложи създателят на "Междузвездни войни" да отдели от собствените си средства, за да заснеме лентата. Миналото лято Лукас пък дари 10 милиона долара на Университета по киноизкуства в Южна Калифорния в помощ на студентите от малцинствата. Средствата бяха предназначени за чернокожи и латиноамерикански студенти и имат за цел да насърчат разнообразието.

Освен Лукас и Уил Смит обяви, че няма да присъства на церемонията за наградите. "Това е моят протест срещу липсата на номинирани чернокожи в актьорските категории за втора поредна година", заяви Смит. Имаше доста очаквания той да се състезава за Оскар с ролята си във филма "Сътресение".

Актрисата Шарлот Рамплинг обаче определи решението на чернокожите си колеги да бойкотират церемонията като "антибял расизъм". "Може би този път нито един чернокож актьор или актриса не заслужава да влезе в окончателната селекция, какво толкова?

Защо винаги категоризираме хората? Мисля, че в наши дни живеем в общности, които се обиждат все по-лесно. Винаги ще има някой, който е твърде красив, твърде черен или недостатъчно бял", каза актрисата. И допълни, че започва да изглежда така сякаш чернокожите актьори настояват да има определени квоти, от които да се възползват. "Това, разбира се, е абсурдно", заяви Шарлот. Междувременно пък във Фейсбук започнаха да се събират хиляди, които ще отидат на протест при раздаването на наградите. "Когато "12 години робство" обра най-важните статуетки, никой не протестираше", контрират пък защитниците на Академията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай