Холограми на находки от Перперикон представя РИМ-Кърджали

Холограми на находки от Перперикон представя РИМ-Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. 10 пана с холограмни изображения на находки от Археологически комплекс "Перперикон" бяха представени в Регионалния исторически музей в Кърджали.

„Включени са артефакти от различни епохи – праисторически период, античността и Средновековието, открити при проучванията на Скалния град на траките и епископска резиденция под Перперикон „Клисе башъ" през последните 15 години", обясни проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките.

Холограмите са изработени в Института за оптически материали и технологии "Акад. Йордан Малиновски" при БАН. Преките изпълнители са гл. ас. Бранимир Иванов и докторанта Наталия Берберова.

„Холограмите са ефектна и атрактивна форма за представяне на артефактите", обясни проф. Овчаров.

На този етап паната са експонирани в РИМ Кърджали. В бъдеще могат да бъдат включени в експозицията на Посетителския център, да участват в различни изложби в страната.

Холограмите са част от проекта "Перперикон - дом на богове и хора" за 3,8 млн. лв., който трябва да приключи през август тази година. Проектът цели опазване и експониране на археологическия комплекс, съобразно световните стандарти.

Проф. Овчаров съобщи, че откритата преди години изложба с находки от Перперикон е обновена и ще гостува това лято в Ксанти, където археологът ще изнесе специална лекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай