Вторник,

Холограми на находки от Перперикон представя РИМ-Кърджали

От: Failed to load user -
2480
Холограми на находки от Перперикон представя РИМ-Кърджали
A
A
A

Кърджали. 10 пана с холограмни изображения на находки от Археологически комплекс "Перперикон" бяха представени в Регионалния исторически музей в Кърджали.

„Включени са артефакти от различни епохи – праисторически период, античността и Средновековието, открити при проучванията на Скалния град на траките и епископска резиденция под Перперикон „Клисе башъ" през последните 15 години", обясни проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките.

Холограмите са изработени в Института за оптически материали и технологии "Акад. Йордан Малиновски" при БАН. Преките изпълнители са гл. ас. Бранимир Иванов и докторанта Наталия Берберова.

„Холограмите са ефектна и атрактивна форма за представяне на артефактите", обясни проф. Овчаров.

На този етап паната са експонирани в РИМ Кърджали. В бъдеще могат да бъдат включени в експозицията на Посетителския център, да участват в различни изложби в страната.

Холограмите са част от проекта "Перперикон - дом на богове и хора" за 3,8 млн. лв., който трябва да приключи през август тази година. Проектът цели опазване и експониране на археологическия комплекс, съобразно световните стандарти.

Проф. Овчаров съобщи, че откритата преди години изложба с находки от Перперикон е обновена и ще гостува това лято в Ксанти, където археологът ще изнесе специална лекция.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички