Хемингуей се страхувал от самотата

Нов роман осветлява четирите брака на великия писател

Хемингуей се страхувал от самотата | StandartNews.com

52 години след смъртта си Ърнест Хемингуей продължава да интригува читателите и критиката. Днес изследователи се опитват да проникнат в сърцето на великия писател, изследвайки неговите връзки с хора, които е обичал. Пол Хендриксън миналата година написа "Лодката на Хемингуей", а сега Наоми Ууд изследва четирите брака на фантастичния разказвач - с Хадли Ричардсън, Полин "Файф" Пфайфър, Марта Гелхорн и Мери Уелш. Заглавието е "Mrs. Hemingway" и излиза на пазара на 27 май, съобщава британският "Телеграф".

 

Книгата е сътворена под формата на роман, използвайки обаче цитати от писма и телеграми, както и части от разговори в различни биографии. Така че имагинерното се съчетава с документалното. Действието започва през лятото на 1926 г., когато Ърнест Хемингуей и неговата съпруга Хадли отиват във вила в Южна Франция. Там те плуват, играят бридж и пият джин. Където и да отидат обаче, са придружавани от неустоимата Файф (Полин Пфайфър). Тя е най-добрата приятелка на Хадли и любовница на писателя. Както Хадли, така и Файф в един момент ще бъдат г-жа Хемингуей. Но нито една от двете няма да са последната с тази лелеяна титла.

 

"Това е прекрасна книга: старателно написана, щедро доизмислена, но и мъдра", пише "Телеграф". Текстът не успява да анализира напълно личността на Хемингуей - той си остава загадка, но са разкрити някои негови основни черти. Хемингуей се е страхувал от самотата и е бил толкова добър в изживяването да бъде влюбен, че го е правило лош съпруг. Той е притегателен център за хората, с които се сблъсква. "Колко е привлекателен. Какъв магнетизъм! Жените скачат от балкони заради него. И биха го последвали и на война. Съпругите му си затварят очите за аферите, защото брак с трима е по-добре от сама жена", възкликва Файф, когато усеща, че връзката й с писателя е заплашена от Марта Гелхорн.

 

"Mrs. Hemingway" звучи по-достоверно от повечето биографии и по-реално от много романи. Наоми Ууд прилага ефективен метод и се захваща с централната енигма - самия Хемингуей, мъж, измъчван от своята мъжественост.
На български език вече има роман, посветен на една от жените на Хемингуей. "Парижката съпруга" на Пола Маклейн е написан от името на Хадли, за която Хемингуей ще признае чак преди смъртта си, че тя е голямата му любов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай