Грузински режисьор идва за София филм фест

Дито Цинцадзе ще представи „Шиндиси“ по истински събития

Грузински режисьор идва за София филм фест | StandartNews.com

Вдъхновен от истински събития, „Шиндиси“ е за съдбата на шепа жители в едноименното грузинско село, които решават да не се евакуират, след като до тях стига новината, че руските военни се готвят да нахлуят на територията им през 2008-а. Селяните се оказват на помощ на грузински войници, поставени в засада от руски генерал, който е решил да игнорира новината, че преговорите за прекратяване на огъня са в ход.

В поредица от медийни изяви режисьорът Дито Цинцадзе, който ще представи творбата си на София филм фест, споделя, че за него това е  личен проект и чрез историята той разказва на света какво точно се е случило в Грузия през тези дни на военни действия. Оказва се, че макар войната да е продължила само пет дни, много грузинци губят домовете си и остават трайно разселени дълго време след това, докато Русия продължава да завзема територия  по неясна граница.

Военните сцени в „Шиндиси“ са заснети само за 10 дни. Това е вторият филм на Цинцадзе, който беше председател на международното жури на 20-ия София филм фест 2016. Мрачната му драма „Вдишване-издишване“ (2019) е за  освободен затворник и стремежа му да се интегрира отново в своя роден град в постсъветска Грузия - сред хора, изтъкани от предразсъдъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай