Греховната любов на Айзенщайн в Мексико

Греховната любов на Айзенщайн в Мексико | StandartNews.com

Питър Грийнауей изследва влиянието на секса върху кариерата на режисьора

"Айзенщайн в Мексико" е копродукция на Холандия, Белгия, Финландия, Мексико и Франция. Филмът на Питър Грийнауей изследва ума на големия творец, изправен пред желанията и страховете на любовта. Действието в романтичната биографична драма се развива в продължение на десет страстни дни, които помагат за оформянето на по-нататъшната кариера на един от най-големите майстори на киното. През 1931 г., по време на своя творчески възход, съветският режисьор Сергей Айзенщайн заминава за Мексико, за да заснеме новия си филм "Да живее Мексико".

Под нарастващата опасност да се завърне в сталинска Русия, Айзенщайн пристига в град Гуанахуато. Придружаван от своя гид Паломино Канедо, режисьорът преживява жестоко връзките между секса и смъртта, щастлив да пресъздаде ефекта им в киното, изстрадани от него в реалния живот. "Един от най-почитаните режисьори, Айзенщайн, е сравним по талант, прозрение и мъдрост с Шекспир или Бетовен, твърдят критиците. Благодарение на неговия революционен филм "Броненосецът "Потьомкин", той става известен по целия свят и е поканен в САЩ.

Накрая, отхвърлен от Холивуд и злонамерено оклеветен от консервативни американци, Айзенщайн отива в Мексико, за да обмисли създаването на филм, финансиран частно от американски прокомунистически симпатизанти, начело с писателя Ъптон Синклер. В историята остава ранния успех на "Стачка", "Броненосецът "Потьомкин" и "Октомври", докато по-късните "Александър Невски", "Иван Грозни" и "Заговорът на Болярите" получават по-колебливи оценки", казва Грийнауей, който е и сценарист на лентата. В ролите са Елмер Бек, Луис Алберти, Алън Дел Кастило, Хосе Монтини и Кристина Веласко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай