"Горчиво вино 2020" опияни книгомани

Маргарита Петкова получи наградата за цялостен принос

"Горчиво вино 2020" опияни книгомани | StandartNews.com

В Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино" наградата "Евтим Евтимов" за цялостен принос към българската поезия получи Маргарита Петкова, най-значимата съвременна маестра в жанра. На Алеята на книгата в София приза й бе връчен от Гичка Тренева, секретар на Народно читалище „Братя Миладинови-1914“ – Петрич, едно от най-големите и дейните в страната, което е организатор на арт състезанието.  „Стиховете й от десетилетия се четат и знаят наизуст. Много жени се припознават в техните строфи и откриват собствените си емоции и преживявания в тях. А много мъже - не само тези с името Иван, което тя възпя - въздишат по тази огнена и с изключителен талант и интелект дама. Тя е най-голямата - неслучайно и не само заради закачката с героинята на Александър Дюма я наричат Кралица Марго“, каза председателят на журито и водещ на церемонията Пламен Тотев. Самата Маргарита пък уточни: „Евтим беше първият, който ме нарече така“.

Големият победител в Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино" и в международния „Лирични гласове“ стана Ивелина Радионова. В анонимната надпревара стихотворението й „На Боянския майстор“ бе отличено като най-добро от журито, в което заедно с литературния критик Пламен Тотев вота си дадоха и поетесите Петя Хантова и Катя Кирянова. Наградата й бе връчена от председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Ивелина Радионова е родена през 1977 година в Провадия. Завършила е висшето си образование в Икономическия университет във Варна, а в момента работи като главен счетоводител в частна фирма. Спечелила е любовта на много читатели с повестите „Алтъна“ и „Обич“, със сборници със стихове и разкази, носител е на много награди от различни конкурси. Втора награда бе присъдена на Ваня Статева от село Порой за „Тази късна любов“. Трета награда получи Марина Алексиева от София за „Ти и виното“ – след разкриване на анонимността стана ясно, че авторката е дъщеря на Миряна Башева. Поощрителна награда бе присъдена на 25-годишната ромка инвалид от Петрич Ана Асенова.

В Международния конкурс за поезия „Лирични гласове“ победител е македонският поет и романист Петър Андоновски, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2020 г. На церемонията на сцената в пешеходната част на булеврад „Витоша“ той представи романа си „Тялото, в което трябва да се живее“. Голямата награда „Романьола Мирославова“ в българския раздел на „Лирични гласове“ получи Ивелина Радионова.

Добромир Банев връчи първа награда на Мария Илиева от Монтана за „Черната ездачка“. Втора награда получи Валентина Йотова със „Сън с дъх на смокиново сладко“, а трета - Веселин Веселинов за „Надреални светове“, почит към символистите Яворов, Лилиев и Ясенов. Поощрителна награда бе присъдена на Екатерина Пенчева от Ловеч.

В литературното четене в памет на Евтим Евтимов и съпругата му – поетесата Романьола Мирославова, създател на „Лирични гласове“, се включиха Добромир Банев, Димитър Христов, Костадин Филипов, Петя Хантова, Катя Кирянова, Катя Кремзер, Анжела Димчева, Таня Попова, Мая Панайотова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай