Голяма кинозвезда се оттегля, причината е ужасяваща

Джуди Денч се бори с дегенеративно заболяване на очите

Голяма кинозвезда се оттегля, причината е ужасяваща | StandartNews.com

Актрисата Джуди Денч може би скоро ще се оттегли завинаги от занаята. На 88-годишна възраст Денч е известна като една от най-великите актриси на следвоенната епоха и вече почти седем десетилетия пленява сърцата на публиката по целия свят с изключителните си изпълнения както на сцената, така и на екрана.

Но сега, според “Мирър“, Денч се бори с дегенеративно заболяване на очите, наречено възрастова макулна дегенерация (ВМД), което постепенно засяга способността ѝ да вижда и да изпълнява своите задачи.

Джуди Денч твърди, че може да се наложи да се откаже от актьорската си дейност поради влошеното си зрение, което все повече затруднява виждането на снимачната площадка и четенето на сценарии.

В интервю за изданието Джуди Денч разкри, че зрението ѝ значително е намаляло поради появата на ВМД. Това заболяване я прави неспособна да чете сценарии или да вижда ясно на снимачната площадка, което представлява предизвикателство за актрисата.

Въпреки препятствията, които съпътстват състоянието ѝ, непобедимият дух на Джуди Денч си проличава. Тя разкрива, че научаването на реплики става все по-трудно, но не позволява това да я възпре да преследва страстта си.

През 2017 г. Джуди Денч е принудена да се откаже от правото си да шофира заради влошеното си зрение - решение, което тя описва като "травмиращо" и "ужасяващо".

Актрисата споделя, че наскоро е научила, че притежава забележителна фотографска памет, която ѝ позволява да запомня дълги сценарии с помощта на приятели, които ѝ повтарят репликите.

Прочутата актриса е открита в борбата си, като през годините е говорила откровено за състоянието си в интервюта. През 2012 г. тя за първи път обяви диагнозата си и оттогава зрението ѝ постепенно се влошава.

През 2020 г. Джуди Денч влезе в историята, като стана най-възрастният човек, появявал се някога на корицата на британския „Вог“, на 85-годишна възраст. Тогава Джуди Денч все още може да чете сценарии с по-голям шрифт, но през 2021 г. тя разкрива, че четенето дори на вестник или книга е станало невъзможно.

Въпреки тези пречки, тя остава невъзмутима и се фокусира върху нещата, които все още може да прави и на които се наслаждава.

През цялата си кариера Денч има огромен принос към изкуството. Тя е номинирана за "Оскар" общо осем пъти и печели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщението си в кралица Елизабет I във филма "Влюбеният Шекспир" през 1998 г. Тя е носителка и на две награди "Златен глобус" и няколко награди БАФТА за забележителната си работа в театъра и телевизията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай