Браво! Пореден голям успех за Георги Господинов

Втора номинация за "Времеубежище"

Браво! Пореден голям успех за Георги Господинов | StandartNews.com

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в списъка с номинации за Дъблинската литературна награда, съобщиха от издателство „Жанет 45“. 

Това е една от най-престижните литературни награди в света след Нобеловите отличия. Дъблинската литературна награда се връчва от 1996 г., а право да участват в конкурса имат както англоезични автори, така и автори, пишещи на други езици и преведени на английски.

Романът в превод на Анжела Родел ще се състезава с книги на Джонатан Франзен, Елиф Шафак, Колм Тойбин, Карл Уве Кнаусгор, носителят на „Гонкур“ Ерве Льо Телие.

Предложения за номинации могат да направят библиотеки от цял свят. Българският роман е предложен за наградата от Столичната библиотека. За дългия списък са одобрени автори от 31 държави, сред които и България. Преводните романи са 29, идващи от всички континенти.

Краткият списък за наградата ще бъде обявен на 28 март, а името на победителя ще стане ясно на 25 май в рамките на Международния литературен фестивал в Дъблин.

Наградният фонд е на стойност 100 000 евро, което я прави най-голямата награда, давана за творба в англоезичния свят. Носители на наградата са били писатели като Орхан Памук, Мишел Уелбек, Хавиер Мариас, Херта Мюлер.

Това е втора номинация за роман на Георги Господинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай