Голям българин получи специалната награда на София

„Нашият град има особен дух и той се дължи на неговите творци“, каза столичният кмет

Голям българин получи специалната награда на София | StandartNews.com

Проф. Кирил Топалов е носителят на тазгодишната Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Отличието му бе връчено на церемония в Софийската градска художествена галерия от кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Нашият град има особен дух и той се дължи на неговите творци“, каза столичният кмет на церемонията.

„Нашата столица е не само красив, но и духовен град, с богата история. Един от най-старите европейски градове. Той централен град между Изтока и Запада“, отбеляза проф. Топалов при приемането на отличието. „София е един благословен от Бога град“, добави той. Проф. Топалов благодари за оказаната му чест и присъдената му награда.

Кирил Топалов е роден през 1943 г. в София. Професор е по литература в СУ „Св. Климент Охридски“, във френски и гръцки университети. Бил е директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин е на Атина и София. Автор е на научни изследвания, на четири книги с разкази и на 11 романа. Някои от тях са филмирани – „Бъди благословена“, „Не се сърди, Човече“, „Бягай... Обичам те“. Автор е на 19 пиеси, поставяни на български и чуждестранни сцени.

Наградите на Столична община се връчват в Деня на София – 17 септември, на творци и творчески екипи за ярки постижения в областта на културата в няколко категории. Връчва се още специална награда на Столична община и награда на журито. Предстои да бъдат наградени и останалите творци в съответните категории.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай