Големи отстъпки на базара в НДК

Големи отстъпки на базара в НДК | StandartNews.com

Шефът на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров и турският посланик Сюлейман Гьокче откриха изложението

Пролетният базар на книгата започна вчера в НДК, където повечето родни издателства подредиха продукцията си на три етажа. До неделя читателите ще могат да се възползват от отстъпките между 20 и 30 процента, макар да се намират и издания с много по-намалени цени. "Базарът има страхотна културна програма, което го превръща в панаир", заяви на откриването Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българска книга", организатор на форума.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова наруши традицията си и пропусна старта, но изпрати поздравителен адрес. Специални гости бяха посланикът на Турция Н. Пр. Сюлейман Гьокче и писателят от родината му Ахмед Юмит.

"Изключително съм щастлив, че съм с вас - като човек, който обича книгите, и защото имам честта да ви представя Ахмед Юмит, един от най-добрите ни писатели. Имам специално отношение към него - той е от любимите ми автори. Просто съм пристрастен. Но ако трябва да споделя нещо безпристрастно - Юмит има много почитатели в Турция", беше развълнуван дипломатът.

Прочутият романист идва у нас за втори път. "Преди 29 години бях тук. Има градове, в които човек не се чувства на чуждо място - вашата столица, Лондон, Париж, Берлин. Защото те са световните дестинации на културата. Има много общо между Истанбул и София, въпреки че в двата града се говори на различни езици и имаме различна религия - културата ни е обща. Тя и литературата обединяват хората, измъкват ни от нашата самоличност", коментира Юмит.

Интересна част от базара е селекцията на най-добрите български корици, наредена на полуетаж "Изток". Тя е направена от 8-членно жури, в което участват преподаватели от Националната художествена академия. Те са избрали 40 от 270, които издателите са им предложили. Сред авторите са Чавдар Гюзелев, Капка Кънева, Веселин Праматаров, Яна Левиева.
Издателство "Стандарт" представя най-търсените си заглавия на щанд 330 на 3-ия етаж. Там са луксозният двуезичен албум "Чудесата на България", както и 18-те по-малки томчета от поредицата. На щанда е още впечатляващото историческо изследване "Тамплиерство и масонство" от Великия приор Румен Ралчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай