Вторник,

Гледаме звезди на театъра в „Три сестри“ от Чехов

От: Агенция Стандарт -
Гледаме звезди на театъра в „Три сестри“ от Чехов
A
A
A

Телевизионният театър представя на 11 май 2020 година „Три сестри“ на професор Крикор Азарян, по Антон Павлович Чехов – в чест на 160 години от рождението на великия писател. ТВ версията на постановката, която ще се излъчи от 20:55 часа по БНТ, е от 2012-a и е режисирана от Дамян Петров, оператор Димитър Гочев. 

В ролите гледаме Станка Калчева – Олга; Койна Русева – Маша; Яна Титова – Ирина; Малин Кръстев – Вершинин; Николай Урумов – Чебутихин; Вежен Велчовски – Тузенбах; Силвия Лулчева – Наталия; Владимир Люцканов – Кулигин.

„В малкия губернски град живеят 100 000 души и нито един, който да е различен от другите. Нито един фанатик, нито един учен, нито един художник, нито една забележителна личност. А Москва остава толкова далеч и как да се продължи да се живее? Как да се приеме неприемливостта на живота, как да се украси поражението, за да може да се преглътне. А животът си отива и никога няма да се върне, никога! Толкова далеч остана мечтата за щастие, но няма как – трябва да се живее…“

Из „Три сестри“, Антон Павлович Чехов

През декември 2009-a българският театър и цялата културна общност се сбогуваха с легендарния театрален режисьор Крикор Азарян. В негова памет Българската Национална Телевизия заснема за Телевизионния театър „Чайка“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“.

Телевизионната версия на „Три сестри“ се играе на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“ през 2012-a. Превъзходна актьорска игра и един впечатляващ, жив свят, сътворен в пространството между декора на театралната сцена и реалното историческо време на архивните кадри от времената на царска Русия, в края на 19 век. В действието се включват и уникални моменти от репетициите на „Три сестри“: „ТИ! В тази пиеса какво искаш?“, предизвиква Коко Азарян актьорите си. „Просто умирам от скука…“, „Не мога да понасям повече…“, „Аз просто падам духом…“, „Аз обичам…“, „Аз си отивам…“, „Аз оставам…“. „Точно това играйте!“, възкликва той. И те играят. Играят Чехов за Коко.

Антон Павлович Чехов е един от колосите в драматургия и една от най-влиятелните личности в световната култура. Неговата страст са човешката душа и въпросите, които нямат отговор. И до днес състоянието на героите му, паузите между фразите, недоизказаното, премълчаното, смущението на духа, скиталчеството на душата, необяснимото, „подводният живот на текста“ - остават загадка за интерпретаторите му, давайки простор за всякакви експерименти. Не е широко известно, че с приходите си от писането, Чехов развива активна обществена дейност и работи през целия си живот като лекар - помага на пострадалите от глада и холерата в Русия, ангажира се с реформиране на затворите, организира три училища, публична библиотека, пожарна и пощенско-телеграфна служба, прокарва пътища, изцяло със свои средства открива болница; лекува безплатно селяните на километри далеч от дома си, купува им лекарства и коне. Пиесите му поставят основите на авангардния театър на 20 век и получават заслуженото си признание на сцената на Московския художествен театър в постановките на Немирович-Данченко и Станиславски – също като Чехов, колоси в история на световното изкуство.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички