Гледаме „Мера според мера“ в дигитална версия

Третата част на култовия хит и книгата на Георги Дюлгеров „Биография на моите филми“ с премиери на Феста през март

Гледаме „Мера според мера“ в дигитална версия | StandartNews.com

Дигитално възстановената трета част от култовия хит на Георги Дюлгеров  „Мера според мера“ гледаме на София филм фест през март. Легендарната творба е създадена през 1981 година със сценарий на Руси Чанев и Дюлгеров по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Това е първият роден филм за борбата на македонските българи. Пресъздадена е историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан. Съдбата на обикновения поборник  Дилбер Танас, превърнал се от неук чобанин в мислещ човек и сподвижник на известни войводи, е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение. Оператор на филма е Радослав Спасов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Божидар Петков. В ролите са Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Богдан Глишев, Димитър Луканов, Венцислав Кисьов, Милена Андонова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Марио Кръстев, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо К. Яворов – „Ден денувам“. В „Мера според мера“ се снимат 110 актьори, 800 епизодици, 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е 11 000 метра.

Публиката ще гледа за първи път третия епизод от възрожденската сага с напълно реставрирана картина - резултат от сканирането на целия негатив и неговото цялостно почистване. Той е разчетен наново, направени са цветови корекции и е коригирана експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината и подобряване на качеството й. Звукът също е изцяло нов - преформатиран от моно в стерео 5+1 с добавени звукови ефекти. Добавени са и субтитри на литературен български език, за да няма проблем със специфичните македонски наречия и архаичната лексика на оригинала.

Дигиталната реставрация на трета серия на „Мера според мера“ е реализирана в Доли медиа студио, където вече направиха „Парчета любов“ и „Хан Аспарух“.

Георги Дюлгеров ще представи още една своя творба – „Биография на моите филми“. „Доста чешитска книга“ я нарича самият той. Тя е решена в черно-бяло, като в нея са включени разкази за творенията му, създадени до 1989 година, обединени от темата за личността срещу системата. Заедно с увлекателните разкази и страхотните черно-бели фотографии, читателите ще използват любопитен интерактивен подход при прелистването на нейните страници. Към всеки от коментираните от автора филми ще бъде приложен специален QR код, чрез който с помощта на мобилни устройства с QR-четец, ще бъдат представяни епизоди от съответните творби, за които става дума в разказа. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай