Неделя,

Гледаме класики и премиери в кинофестивал в София

От: Агенция Стандарт -
A
A
A

Новият документален филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев е в афиша на фестивала „Срещи на младото европейско кино“,  чието шесто издание ще се проведе  от 21 до 23 юни в зала „Славейков“ на  Френския  институт. В програмата са още кинокласиките  „Първият учебен ден“ на Жак Розие и „Нула за поведение“ на Жан Виго. Заслужава да се отбележат и  двата късометражни филма   на Клеман Кожитор - „Галантни Индии” и „Брагино”, номинирани за награда „Сезар“ в категорията си. Селекцията се допълва от „Сто деца в очакване на влак” на режисьора Игнасио Агуеро.

Директорът на фестивала Ралица Асенова споделя, че акцент тази година е темата за въвеждането на киното като предмет  в училище – цел, за която тя и съмишлениците и от сдружение „Арте Урбана Колектив“ работят упорито, защото са убедени, че седмото изкуство е  важно точно  толкова,  колкото обучението по математика и физика в съвременния свят. Затова  форумът „Кино в училище“  е най-важната част от програмата. Той ще събере преподаватели, които използват киното като педагогически подход в работата си . Помага им  платформата CinEd – европейска мрежа  с колекция от филми и обучителни  материали. За 4 години над 5000 са учениците в България, които са гледали поне един европейски филм, а над 200 са преподавателите, проявили интерес и тренирани  да прилагат киното в своите часове и извънкласни дейности. Именно някои от тях ще събере форумът, за да обменят полезен опит и практика как киното дава  възможност на всеки ученик, дори  изоставащ от класическата учебна система, да интерпретира видяното на екрана, както и да изгражда инструментариум, чрез който да разбира и филтрира образите, с които се сблъсква от сутрин до вечер от телефона, таблета и телевизора. Един от най-запалените участници в програмата  е Даниел Симеонов, преподавател по английски език в ОУ „Неофит Рилски“, село Дерманци.  „Прожектирал съм филми на ученици, които имат затруднение с класическата учебна система. На повечето от тях  единствената среща с културата са турските и индийските сериали и риалити форматите по телевизията. И на тези деца аз  изведнъж  им пускам „Първият учебен ден“. Това за тях е напълно нова естетика. Задавам им  въпроси, които целят анализ и няма  ученик, който да не може да  интерпретира видяното и да не може да вземе участие. Дори и този, който не владее таблицата за умножение, дава собствен отговор на въпроса: „Защо главният герой пусна змията обратно в реката в края на филма?“. В същото време на аналитичен въпрос по  друга дисциплина този ученик би казал „Не знам“. Продължва да ме изненадва това, че ученици, които се представят слабо в училище, могат да дадат толкова различни и адекватни отговори при анализа на филми, които сме гледали. Смелостта, тяхната активност, която се задейства с киното – това е най-изненадващото.

 Пишем с децата писма до режисьора, до главния герой, правим алтернативен плакат, прогнозираме какво става след финала...Страшно им е интересно. Много е важно  да се освободим от оценяването – да не репродуцираме  в никакъв случай по време на заниманията с кино модела „Аз ще ви дам определена задача и после ще ви кажа кой най-добре се е справил“. Свой опит и работещи модели ще споделят и други преподаватели, обучители, директори. Достъпът до фестивала е безплатен.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички