Гледаме историческа драма за Шарл дьо Гол

Само хитове на десетия фестивал на френското кино у нас

Гледаме историческа драма за Шарл дьо Гол | StandartNews.com

„Вила Каприз“ дава старт на десетото издание на френския филмов фестивал в НДК на 9 април в кино „Люмиер“. Събитието ще се случи в присъствието на Нейно превъзходителство Флоранс Робин, режисьора на трилъра Бернар Стора и на композитора Венсан Стора. В главните роли на лентата, която е абсолютна нова, са Нилс Арестроп, Патрик Брюел, Ирен Жакоб.  Историята е за Жил Фонтен - един от най-богатите и могъщи предприемачи във Франция, който ангажира адвокат Люк Жермон да го защитава пред съда, след като бизнесменът е заподозрян за придобиването при твърде съмнителни обстоятелства на прекрасен имот на Лазурния бряг - Вила Каприз. Фонтен разчита на вещината на Жермон, за да излезе чист от това изпитание. Но между двамата мъже много скоро пламва странно съперничество в опасните политически и делови среди.  

Другите заглавия в афиша от Париж са „Неочакван триумф“ на Еманюел Куркол, „Сбогом, глупаци“ на Албер Дюпонтел - със 7 награди “Сезар” 2021, „Парфюмите“ на Грегори Манье. Особено интересна е мащабната историческа продукция с три номинации за “Сезар” 2021 „Дьо Гол“ на Габриел льо Бомен,  в която Ламбер Уилсън прави изключителна главна роля и дава нов вълнуващ поглед към живота и делото на легендарния френски лидер.  Действието пренася през май 1940. Войната се затяга, френската армия е разбита, немците скоро ще нахлуят в Париж. Правителството е в паника и възнамерява да се примири с разгрома. Шарл дьо Гол, току-що произведен генерал, е решен да промени хода на историята. Шарл заминава за Лондон. Иска да издигне друг глас - гласа на съпротивата. Филмът разкрива хуманното дело на Дьо Гол и подчертава приноса на съпругата му Ивон - спътничка на великия френски военачалник и политик.

„Удивителният Мишел Пиколи“ е мотото на мини панорамата, посветена на легендарния актьор, който си отиде през 2020 г. Зрителите ще се насладят на „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети – драми, които разкриват огромния талант на Пикови. Като бонус фестивалът включва и „Темрок“, една впечатляваща продукция, която разкрива силата на киното за протест.

Прожекциите от фестивала, организиран по традиция от Френския институт у нас, са в кината „Славейков“, „Люмиер“, „G8“, „Одеон“, Euro Cinema, Дом на киното и „Влайкова“, в Пловдив в Лъки Синема и във Варна във Фестивален и конгресен комплекс. Всички прожекции в зала "Славейков" се провеждат при спазване на действащите противоепидемични мерки, а абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай