Гледаме „Една жена на 33“ и „Вълчицата“

БНТ2 пуска хитовете на Христо Христов и Рангел Вълчанов

Гледаме „Една жена на 33“ и „Вълчицата“ | StandartNews.com

Удари часът на родното кино – парадоксално, но в дните на извънредното положение то най-после получи полагащото му се извънредно внимание. В събота по БНТ2 – „Една жена на 33“ от 15, 30 часа. В драмата на Христо Христов се сблъскваме с деформираното от соца общество, в което хора с фалшиви идеали и съмнителни ценности съдят правото на личен избор в обикновения живот. Минка Стоева е привлекателна жена на 33 - разведена, задочничка, секретарка на катедра. Върху нея се изсипват куп неприятности - от битово и морално естество. Освен всичко друго и дъщеря й е в трудна възраст. Във всички ситуации тя трябва да воюва за достойнството си, да отстоява своя морал и свободата срещу несъществуващи вини. "Разгромяващата статия на Владимир Каракашев срещу филма, публикувана във вестник "Работническо дело", послужи за поредното сплашване на цялата интелигенция в България. Комунистическата партия демонстрира, че няма недосегаеми автори и не след дълго Христо Христов бе свален от поста председател на Съюза на българските филмови дейци, а Боян Папазов уволнен от Киноцентъра. Естественият ход на развитието на българското кино бе прекършен и се появиха поредица безлики филми. В самото произведение критичността е в обичайната доза - засягат се низови ръководители и комсомолски дейци. Но житейската безизходица и средствата за преодоляването й са ясно свидетелство за разминаването на идеали и реалност при социализма", пише критикът Александър Янакиев.

Ценителите на класики гледат в неделя, 5 април, от 16, 05 часа „Вълчицата“ на Рангел Вълчанов със сценарий на Хаим Оливер с оператор Димо Коларов и музика на Васил Казанджиев. В ролите са Илка Зафирова, Георги Калоянчев, Наум Шопов, Красимира Апостолова, Антоанета Немска, Георги Черкелов, Илия Добрев, Борис Шарланджиев. „Липсата на разбиране и подкрепа от обществото задейства съпротивителни механизми на поведение с цел самозащита. Духовното пречистване отхвърля насилието като метод за промяна. Шансът на младо момиче извън "пътя" е да опознае и добрата страна на външния и своя вътрешен свят в среда, в която има поне един, уважаващ човешкото достойнство", е коментарът за лентата в Българска национална филмотека. Ана - с прякор Вълчицата - е момиче с предизвикателно поведение, което всъщност прикрива нерадостно детство с липса на родители и истински приятели. Нейните  прямота и честност я вкарват в конфликти с лицемерието и равнодушието на заобикалящите. Огорчена и подозрителна към всички, тя постъпва в трудововъзпитателно училище за подправяне на биографията си. Появата й нарушава установения с много труд от директора ред. Със свободния си дух Ана настройва към неподчинение останалите ученички. Организира нощни партита с алкохол и цигари. Предизвиква пожар и пее италианска естрадна песен. Атмосферата в училището е разстроена. Но самият директор е човек с опит и добра воля. Способен да съчувства, той вижда в момичетата не престъпници, а жертви на обществото и им предоставя сами да решават съдбата си. Те му отвръщат с доверие. С огромно търпение и вяра, той внимателно се опитва да промени Ана и да я върне обратно при хората, от които бяга. В последния разговор с учителите успява да защити достойнството на своите възпитанички и вярата си в тях. Неговите топли чувства помагат на бунтарката да превъзмогне своето душевно объркване с омраза и недоверие към хората, като възвърне своята увереност и самочувствие.

През следващата седмица БНТ 2 ще ви предложи и много музикални, детски предавания и сериали. От вторник до четвъртък от 22 часа - среща с героите на една от най-добрите телевизионни поредици на всички времена - „Завръщане в Брайдсхед“. Всеки делничен ден от 23, 45 часа италианския „Въпрос на чест“.  С приповдигнато настроение и много усмивки - мюзикъла „Резултат: Хокей мюзикъл“ в събота от 22, 20 часа.

Поредицата „Началото: Пътешествието на човечеството“ продължава от понеделник до четвъртък от 20 часа. “Ретро спорт” ни припомня за Бианка Панова – Златното момиче на българската гимнастика в понеделник от 22 часа.  „Пътешествия“ ще ви отведе във вторник от 21, 30 часа до Нефритеният остров и град Циндао. Документалната поредица „Южни хроники: зад кулисите“ показва как се случват нещата от вторник до четвъртък в 20, 45 часа.

„Северът“ ни запознава със скандинавските народни инструменти в петък от 19 часа.

В неделя, 12 април, от 20 часа „Полет на ръба на безкрая“ разкрива личната история на първия български космонавт Георги Иванов за напрегнатите събития по време на полета. Уникални архивни кадри проследяват действията и преживяванията на екипажа в онези критични часове в орбита.

Всеки делничен ден се събуждаме с детския сутрешен блок от 8 до 9 часа. От 16, 15 проследяваме приключенията на „Сребристия жребец“.  За  любителите на куклите - "Приказка за теб", разказана от актьорите от Държавния куклен театър - Варна! Очакват ви пътешествия до вълшебни светове в събота и неделя от 9, 15 часа. От понеделник до петък - „С БНТ 2 на училище“. От 9 и 15 до 12 часа и от 13 до 16 часа.

 Емоционален коктейл от инди-поп и рок ще ви поднесат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ в съботната вечер, 4 април, от 21 часа.  В неделя от 14 часа Софийската филхармония представя „Радостта от музиката“.  От 18, 30 часа Вензи и Ева Пармакова посрещат с бурни аплодисменти Мария Илиева, Мери Бойс Бенд и „Цинга манга фънк“ в предаването „Музика, музика“.  А музикалният шедьовър „Севилският бръснар“ може да гледате в неделя, 5 април,  от 20 ,30 часа.

В „Рецепта за култура“ водещият Юрий Дачев разказва за Александър Раковски от Париж и за стратегията на чуждестранните културни институти в Берлин. От Златка Станкова ще научим защо английският актьор Патрик Стюарт пропусне сонет 6 от Шекспир в онлайн четенията си за британската публика, ще разберем от младата българска художничка Дария Чолакова, която живее в Америка, за бъдещата й изложба в Карлово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай