Гледаме дигиталния Хан Аспарух на Киномания

"Ханът на империята" осъвременява суперпродукцията на легендарния режисьор Людмил Стайков отпреди 40 години

Гледаме дигиталния Хан Аспарух на Киномания | StandartNews.com

Националният дворец на културата по традиция посреща филмите и гостите на Международния София филм фест. Партньорството между Киномания и СФФ е от години и винаги е било пример за колегиалност и толерантност в името на една важна цел – достигането на голямото кино до българския зрител.

В периода на пандемия НДК, съответно Киномания, и София Филм Фест ще представят общо четири филма. Те трябваше да са премиерно в програмата на Киномания през ноември 2020, след което да бъдат включени в 25-ия София Филм Фест. Поради изместването на Киномания след завършването на мартенското издание на СФФ, филмите отново ще бъдат премиерно представени на Киномания през април, но ще запазят участието си и в програмата на София Филм Фест с прожекциите от Киномания и ще бъдат съвместни за двата фестивала.

„Страх“ ще открие Киномания на 8 април 2021. Филмът на Ивайло Христов заедно с „Късата клечка“ (16 април) на Димитър Петков и „Сцени от живота на една актриса“ (13 април) на Иван Владимиров са включени в програмата „Ново българско кино“ на София Филм Фест.

Четвъртият общ за двата фестивала филми е „Ханът и империята“  – новата версия на един от най-популярните филми в историята на българското кино – „Хан Аспарух“. Филмът на Людмил Стайков участва в специалната юбилейна програма на СФФ – „25“, в която ще бъдат представени емблематични филми на 25 носители на Наградата на София.

Любов отвъд страха - така може да се опише накратко най-новият филм на Ивайло Христов „Страх“, удостоен с Голямата в Талин и с четири приза, включително голямата награда, на фестивала „Златна роза“ във Варна. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива.

Продуцент на „Страх“ е Асен Владимиров, оператор е Емил Христов. В ролите са Светлана Янчева, Майкъл Флеминг, Иван Савов („Урок“ и „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов), Красимир Доков, Кристина Янева, Мирослава Гоговска и др. Самият режисьор определя филма си като сурова любовна история и дори като „абсурдна комедия“ и обяснява, че го е нарекъл „Страх“, защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме.

С „Късата клечка“ режисьорът Димитър Петков се завръща в игралното кино след близо 20-годишно отсъствие. Порочни връзки, основани на страх и изнудване, мръсни тайни, които свързват отговорни хора - всичко онова, познато на хората като „зависимост“, стои в основата на филма по сценарий на Димитър Златинов.

„Както клетката съдържа модела на цялото тяло, така и „Късата клечка“ съдържа ДНК-то на нашето социалистическо минало и спорно настояще. На всеки режим, който не може да просъществува без насилие и терор. Навсякъде, където Страхът побеждава Разума и достойнството“, казва Димитър Петков.

Филмът е продукция на АРС ООД, с участието на Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов, Тино, Елизабет Марангозова, Боряна Манойлова, Захари Танев, Вяра Коларова.

„Сцени от живота на една актриса“ („Златна роза” 2020 за най-добър режисьор, най-добър сценарист и Специалната награда на журито) на Иван Владимиров е историята за млада актриса, която се врязва с колата си в бетонната стена на паркинг и се самоубива. Нейният приятел, начинаещ режисьор, събира заснети части от живота ѝ в опит да разбере какво е провокирало това шокиращо действие. Освен режисьор Иван Владимиров е и сценарист на филма. Оператор е Георги Челебиев, а в главните роли са изключителната Радина Кърджилова и Йордан Ръсин. Владимир Пенев, Ивайло Христов, Валентин Ганев, Мариус Куркински, Светлана Янчева, Мариана Крумова и други.

Една от суперпродукциите на българското кино „Хан Аспарух“ на легендарния режисьор Людмил Стайков, представена премиерно преди близо 40 години, се завръща отново на голям екран. В „Ханът на империята“ оригиналният филм е премонтиран в изцяло нов разказ, съобразен със съвременните тенденции, с динамична монтажна структура, нова музика и съраунд звук от най-високо ниво, като са запазени гласовете на актьорите от познатата трилогия.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрителите от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място – с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие,“ - изразява вълнението си от новия живот на „Хан Аспарух“ режисьорът Людмил Стайков.

Продуцент на „Ханът на империята“ е „Доли Медия Студио“, а драматургичен консултант е ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ проф. д-р Станислав Семерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай