Революция в киното! Уолъс и Громит оживяват

Неповторима възможност очарова публиката

Революция в киното! Уолъс и Громит оживяват | StandartNews.com

Виртуалната реалност демонстрира своят напредък на филмовият фестивал във Венеция тази седмица. Публиката има неповторимата възможност да влезе в света на анимационните герои Уолъс и Громит или да види как книгите оживяват, предаде Франс прес. 

Наред с традиционните филми, Мострата всяка година предлага потапяне във "Венеция Immersive" - секция, която изследва най-новите технологични постижения на малък остров във венецианската лагуна, използван някога за карантина на пътници. Посетителите са поканени да взаимодействат с виртуална среда, подобна на тази в анимационния филм "Уолъс и Громит: Голяма експедиция". Те могат да се превърнат в Громит, за да помогнат на главните герои да намерят изход от случайна одисея до планетата Марс.

"Интерактивността в тези вселени става все по-прецизна и разнообразна. Създателите намират начини да тласкат технологиите напред и да ги използват за наистина неочаквани цели", казва Мишел Рейлак, един от хората, които стоят зад "Венеция Immersive".

Друг експеримент включва използването на слушалки за виртуална реалност, които пренасят няколко участници в кабинета на известния архитект от Барселона Антонио Гауди, позволявайки им да го разгледат и да видят как неговият шедьовър - катедралата в града, се издига около тях по ефектен начин.

Изкуственият интелект също е част от преживяването, с използването на платформите Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) и Миджърни (Midjourney) за създаване на история и изображения на базата на въпросник, предоставен на посетителите.

Сред най-впечатляващите в технологично отношение преживяване е "Разказвачът Джим Хенсън". За него участниците разполагат с очила, за да видят как пред очите им се създава 3D филм от специална книга, която държат в ръцете си, преминавайки от една глава към друга, докато обръщат страниците.

Това е най-скорошната иновация на "Феликс енд Пол Стюдиос" - пионери в тази област и отговорни за създаването на виртуални обиколки на Международната космическа станция (МКС), Белия дом по времето на Барак Обама и тренировките с баскетболиста Леброн Джеймс. "Искахме да осъществим мечтата за това какво може да представлява една книга във виртуална реалност, което означаваше да тласнем технологията още по-напред", обяснява Пол Рафаел, един от съоснователите на студиото.

Камерите в очилата дешифрират страниците и проследяват позицията им в реално време, след което алгоритъм, създаден единствено за тази цел, изчислява прецизно къде да насложи движещите се 3D изображения.

Той смята, че появата на нови слушалки от "Епъл" и други доставчици, ще допринесе за бързото разпространение на този тип книги на пазара.

"Все още сме в началото и има толкова много неща за откриване. Дори след десет години имаме впечатлението, че можем да се занимаваме с това през целия си живот и да открием само нищожна част от него!", продължава ентусиазирано Рафаел. 

Фестивалната секция "Венеция Immersive" се фокусира и върху преживяванията, свързани със социалното взаимодействие, по-специално чрез платформа, позволяваща на участниците да се срещат и разговарят във виртуални вселени.

"Виртуалната реалност вече не е самотно преживяване. Тя придоби социално измерение и именно там ще намери средствата да завладее много по-широка публика", казва Мишел Рейлак, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай