Гафовете на "Star Wars"

Гафовете на "Star Wars" | StandartNews.com

Как джедайката Рей изведнъж започва да борави със силата, без да има учител, питат се феновете

"Силата се пробужда" е пълна с грешки и е провал в сравнение с легендарните епизоди

Общият сбор приходи за филма "Междузвездни войни: Силата се събужда" в САЩ и Канада вече надхвърли 760.5 млн. долара. Седмият епизод от космическата сага надхвърли събраните от друг филмов хит приходи от "Аватар" на Дейвид Камерън и зае безапелационно първото място по този показател за цялата история на САЩ, съобщи официален представител на компанията "Дисни", която е собственик на правата над лентата. Истерията все пак попреминава. Червеният килим е вече прибран, бокс офисът от света - над милиард и половина приходи, а всичко живо е отметнало по празниците двете най-важни задачи - да зарадва близките си и да гледа новите "Междузвездни войни". Това, което обаче тепърва ще става ясно, особено след като започне да затихва първоначалната еуфория, е че лентата на "Дисни" бе абсолютен провал. Разбира се, не като печалби, а като качество.

Самият Джордж Лукас призна в интервю пред Чарли Роуз, че е разочарован от седмия епизод на поредицата. "Режисьорът Джей Джей Ейбрамс е заснел ретро лента. Самият аз винаги съм се стремил да направи нов филм, който да не прилича на предишните. При мен всичко бе различно - планети, космически кораби, джедаи", заяви Лукас и сравни с "Дисни" с "бели робовладелци". "Всичките ми филми са като деца. Много ги обичам. Продадох ги, а с тях постъпиха като с роби: взеха и... , не довърши изречението именития режисьор, който през 2012-та продаде компанията си "Лукасфилм" за сумата от 4,06 милиарда долара. Разбира се, ако самият създател на легендарната сага, мисли, че седмият епизод - "Силата се пробужда" е провал, то няма място за две мнения. Дефектите на новата лента впрочем изобщо не са скрити и доловими само за изпечени киномани - личат от километри и дори хлапетата се дразнят на тях. Ето ги и големите прегрешения на седмата джедайска драма.

Рей - джедай за един ден

Едно от нещата, които будят най-голямо недоумение, е как Рей, главната героиня-джедайка, изведнъж започва да борави със силата, без да има учител. Няма предишен майстор на меча - дори прословутите Люк Скайуокър и Дарт Вейдър, които да не са минавали през дълго обучение. Идеята за мастър и падуан, които пътуват заедно и старшият преподава на младия бавно и постепенно тайните на силата, бе напълно погазена в седмия епизод на лентата. Рей стана джедайка като стой та гледай; започна да чете мисли, да внушава мисли, да се дуелира прилично с меча и изобщо пропусна цялото онова пътешествие между учител и ученик, което е задължително за сагата.

Рей също така никога не е напускала своята пустиня от детството, но изведнъж започва да си говори с Чубака и го разбира, въпреки че никой друг във вселената, освен Хан, не го може.

Политкоректен привкус

Не че нещо, обаче следното трио от главни герои - жена, афроамериканец и латинос, някак си не изглежда случайно. Изглежда "Дисни" са решили да покажат съпричастност към новата цензура - тази на политкоректното, и да спазят конвенциите й. Лошото не е в решението им да разнообразят, а в подбора на самите актьори - нито Рей, нито Фин, нито Поу могат да стъпят на малкия пръст по харизма на старите кучета - Харисън Форд и Майк Хамил, Хейден Кристенсен и Юън Макгрегър. Изглежда сякаш кастингът на актьорите е направен на принципа "Всички да са доволни", но никой не е мислел за обаятелни, мощни образи, които да превземат въображението на зрителите.

Кайло Рен - злодеят в ранен пубертет

Тъмната страна на силата винаги е била особено привлекателна. Анакин Скайуокър, император Палпатин, смразяващият кръвта Дарт Мол - всички мрачни джедаи предизвикваха бурен възторг поколения наред. Новият "лош" обаче, Кайло Рен, изглежда като абсолютен недорасляк в сравнение с едновремешните злодеи. Още от самото начало Кайло има проблеми със самочувствието, едно начинаещо момиче - Рей, успява да го пребори в битка, а контрастта между мрачната маска, която носи и нежното, почти пубертетско лице, скрито под нея е напълно потресаваща. Свалянето на маската на Рен е онзи момент, от който насетне лентата започва да губи интригата си - ясно ти е, че толкова необигран тъмен джедай ще яде много бой от добрите и сблъсъкът изобщо няма да е титаничен. Сценарият постоянно приписва на Кайло страховити възможности, а после лежерно му ги отнема. Рен е толкова силно свързан със Силата, че може да усеща къде е Хан Соло из цялата вселена и когато Хан каца в базата-унищожител на планети, той възкликва: "Соло!". По-късно обаче, когато Рен е на само 20 стъпки от баща си, той не може да го засече и гледа в грешната посока...

Аз съм баща ти

Решението Дарт Вейдър да се окаже бащата на Люк Скайуокър изглеждаше интересно навремето. Когато обаче минат толкова години от "Империята отвръща на удара" и отново предприемеш същия фройдистки ход - този път Кайло Рен убива баща си Хан Соло, просто засвидетелстваш безпомощността си в сценария. "Междузвездни войни" вече изглеждат като галактическа сапунка, в която през всяко едно поколение децата се опълчват на родителите си и променят принадлежността си към силата. Стига се до смешни моменти, като например този, в който Кайло Рен гледа маската на Дарт Вейдър и промълвява "Дядо...". Когато най-големият злодей в галактиката се превърне в "дядо", значи е време да промениш нещо в сценария, вместо да изстискваш старите истории. Впрочем, не е никак изключено, Рей да се окаже дъщеря на Люк Скайуокър, с когото се среща в края на седмия филм. Тогава вече положението би станало съвсем скандално - дъщерята на Люк се бие със сина на Хан Соло и Лея, чиито общ дядо - на единия по майчина, а на другия по бащина линия - е Дарт Вейдър. Просто да откачиш!

Оцеляването на Поу?

Камерата изрядно показва как корабът на Поу се забива в земята, а после потъва в пустинята. Изглежда напълно невъзможно той да е оцелял и да се върне в действието. Чак по-късно обаче нахаканият латинос се появява от нищото нахилен до уши и готов за бойни действия. Няма абсолютно никакви основания да е сред живите, но от "Дисни" решават да възкресяват всеки както намерят за добре.

Чупливата база

Гигантската силно охранявана база-унищожител на планети (Starkiller Base) е и някак забележително чуплива. Всичко, което беше нужно, за да се унищожи, бе неопитен щурмовак, няколко ръчни гранати и няколко обстрела с леки космически кораби. Толкова ли не си взеха поука от по-ранните грешки, когато Звездата на смъртта - друго страховито оръжие, способно да заличава планети - бе унищожена от едно добре прицелено торпедо?

Мистерията с R2D2

Новият BB8 действително е забавен дроид - мнозина фенове твърдят, че в "Силата се пробужда" роботите са по-интересни от хората и определено имат основания. В лентата обаче имаше развръзка, която буди тотално недоумение - заварваме старият R2D2 да спи, изключен и угасен. В края на лентата обаче той се "събужда", открил картата с убежището на Люк Скайуокър, и я прожектира пред всички. Колкото и да сме напред в бъдещето, знаем, че когато един компютър е изключен, той просто не функционира! Странно как R2D2 обаче си работи и без захранване, че дори и върши безценно важна работа...

Как се пази дроид и меч?

Хан Соло и Рей знаят, че BB-8 е най-издирваният дроид във вселената. Но вместо да го оставят на сигурно на борда на кораба "Милениум фалкон", решиха да го вкарат в бар, който е толкова опасен, че Хан предупреди Рей дори да не гледа към някого вътре. А как стана така, че този бар, пълен с най-неприятните герои в космоса, е най-доброто място за съхранение на безценния лазерен меч на Люк Скайуокър? И то стоящ в отключена кутия в неохранявано мазе? Наистина, странна работа...

Това Ам-Гъл ли беше?

Само за няколко секунди камерата показа новият архи злодей, нещо като продължение на Император Палпатин, на който служеше Анакин. Но ако Палпатин бе убедително разказан образ, който направи политическа кариера и успя да прикотка Скайуокър в редиците на злото, сегашният тъмен господар приличаше досущ на Ам-Гъл от "Властелина на пръстените", а биографията, целите и амбициите му, останаха напълно непознати за зрителят.

Безхарактерния Лукас

Немалка част от феновете са гневни и на самия Джордж Лукас. Режисьорът първо сам се продаде на "Дисни", а после започна да се оплаква, че лентата не била на нивото на неговите филми. Джордж имаше предостатъчно време да развие докрай галактическата сага, но вместо това предпочете да играе на сигурно, да прибере колосалните 4 милиарда от продажбата на "Лукасфилм" и да се оттегли в пенсия. "Дисни" действително могат да правят каквото си решат с филма; Лукас бе този, който сам допусна да предаде властта върху историята в чужди ръце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай