"Гъдулката" с премиера в Лондон

"Гъдулката" с премиера в Лондон  | StandartNews.com

Първите две представления са на 26-ти и 27-февруари в културния ни център

Мирослав Кокенов играе монопиесата на Райко Байчев на български и английски

Монопиесата "Гъдулката", написан от автора на "Стандарт" Райко Байчев, ще има премиера в Лондон. Това е нова версия на комедийния текст, след като той бе игран преди години в театър "София" от Юлиян Рачков.

Сега в ролята на гъдуларя ще се превъплъти Мирослав Кокенов, а режисурата е поверена на Милена Анева. Кокенов е подготвил представлението на два езика - български и английски.

"Работата ми върху пиесата е и завръщане към корените ми. Моят прадядо е бил гъдулар, което ме мотивира силно за този образ. Това е едновременно тъжна и смешна история, както и съвсем универсална", казва Кокенов, който от години живее в Лондон. "Представлението изследва отношението между гъдулката и нейния притежател. В един момент това отношение прераства в отчуждение от корените и истинската ни природа. Нещо, което се случва на всеки и което ме мотивира да я поставя", коментира режисьорът Милена Анева.

Премиерата е на 26-ти и 27-и февруари в Българския културен институт. На първата дата Кокенов ще играе на български, а на втората на английски. Преводът е на Анджела Родел, а с промотирането на постановката се занимава Наталия Делева. Билети могат да се запазят в сайта на пиесата - gadulka.net.

Освен в афиша на театър "София", "Гъдулката" е гастролирала в предишния си вариант в Лондон, Берлин, Братислава, Виена. Беше част и от фестивала на моноспектаклите в столицата. През 2012-а текстът на Райко е номиниран за "Икар", а откъс от него е публикуван в престижното лондонско издание "Гранта", където са излизали неща от Милан Кундера, Мартин Еймис и Габриел Гарсия Маркес. "Исках да говоря за моето място - България, което принадлежи към Балканите, но и да избягам от клишетата за всичко тукашно: например от представата за мътна и сива посткомунистическа територия, която е леко архаична, доста бедна и принципно безинтересна. Щеше ми се да се изговорят автентични истини, вместо привидности. И реших да оформя разказа за балканското през съдбата на един музикант в народния оркестър, който свири на гъдулка и една вечер се осмелява да се разкрие в изповед", казва авторът. Моноспектакълът е любимият му жанр. "Казано е от един философ, че "Самотникът е легион". Това най-добре се усеща, когато гледаме сам човек на сцената", добавя Байчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай