Г. Мишев ще получи националната литературна награда "Йордан Йовков"

Г. Мишев ще получи националната литературна награда "Йордан Йовков" | StandartNews.com

За десети път община град Добрич ще връчи националната литературна награда "Йордан Йовков" и тази година тя ще бъде дадена на писателя Георги Мишев – белетрист, сценарист и редактор. Това реши на последното си редовно заседание Общинският съвет в Добрич.

Освен Г. Мишев с приз за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство ще бъде отличена д-р Кремена Митева – главен уредник на къща-музей с дом-паметник „Йордан Йовков" и изследовател на творчеството на Певеца на Добруджа, решиха още съветниците.

Националната литературна награда "Йордан Йовков" е учредена през 1970 г. Тя се връчва на пет години от община град Добрич и удостоява автори със значителни художествени постижения в духа на посланията на Йордан Йовков и принос в националната литература. Носители на НЛН "Йордан Йовков" досега в годините са Дико Фучеджиев /1970/, Емилиян Станев /1975/, Илия Волен /1980/, Петър Славински /1985/, Ивайло Петров /1990/, Николай Хайтов /1995/, Марко Семов /2000/, Антон Дончев /2005/.Отличия за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство са получили: Симеон Султанов /1985/, Иван Сарандев /2000/, Йордан Дачев и Атанас Цонков /2005/, Светлозар Игов /2010/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай